Сергей Станишев: За да се преодолее кризата в България е нужна различна политика, която това правителство не може да предложи

Янр 21, 2010 Новини БСП 0 1778

Кризата е глобална и никоя страна само със свои собствени политики не може да се справи с нейните ефекти

Кризата е глобална и никоя страна само със свои собствени политики не може да се справи с нейните ефекти. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев по време на конференцията „В търсене на решения на настоящата икономическа криза", която се провежда в Прага. Според бившия премиер това важи особено  за страни като Чехия и България, които в своето развитие зависят от притока на чуждестранни инвестиции и от износа към страните от ЕС. Станишев изтъкна, че 65% от износа на България е ориентиран към ЕС и докато не се възстановят икономиките на страните-членки, трудно може да се разчита на нови поръчки и на подкрепа чрез търговия на предприятията.

В изказването си Станишев акцентира върху три основни политики, които са изключително важни за излизане от кризата. Първата е стабилността на публичните финанси. Лидерът на БСП припомни, че в това отношение през миналата година България е стояла много добре на фона на повечето европейски страни. По думите му проблемът е, че политиката на новото правителство превръща финансовата стабилност и бюджетния баланс в самоцел, откъсвайки го от реалния икономически живот. „Каква е ползата за стотици фирми в България, на които държавата дължи сериозни пари. Държавата не им плаща и те са принудени да съкращават хора. Да не говорим, че са изправени пред фалит", коментира Станишев. Той добави, че същото важи и за българските общини, тъй като държавата намалява тяхното финансиране. „Това не е здравословно", категоричен беше бившият премиер. Според него би било възможно дефицитът да бъде малко по- голям, но да се помогне на реалната икономика.

Като втори важен аспект лидерът на БСП открои подкрепата на реалния сектор. Станишев изтъкна, че в цяла Европа и в света, започвайки от Америка, стигайки до Русия, ниската икономическа активност се компенсира чрез публични инвестиции от държавата. „Държавата преразпределя 40% от БВП, тя е основен икономически фактор", обясни бившият премиер. По думите му липсата на сериозни инвестиции в плана на българското правителство създава проблем. Станишев напомни, че предишното правителство е провеждало сериозна политика, стремейки се да подкрепи реалния сектор и фирмите с помощта на държавата да минат през този тежък за тях период. „Сега се прави обратното - държавата задълбочава кризата", изтъкна лидерът на БСП.

Третият аспект, който коментира Сергей Станишев беше социалната политика и свързаните с нея въпроси като безработицата, държавните програми за компенсиране на безработицата, помощта за хората, които са в трудно положение. Лидерът на БСП изтъкна, че в България Националният план по заетостта, който е основен държавен инструмент за преодоляване на безработицата и нейните ефекти, е намален в бюджета за тази година три пъти. „Това означава десетки хиляди повече българи без работа, без средства за съществуване", добави Станишев.

Лидерът на БСП определи като „спирала на обедняване" комбинацията от политиката на държавата по отношение на реалната икономика и социалната сигурност на гражданите. „Фирмите не получават средства от държавата, фалират или съкращават персонал. Хората губят работа, имат по- малка покупателна способност. Това се връща към реалната икономика, която няма на кого да продаде своята продукция", обясни Станишев. По думите му тази ситуация ще доведе до сериозни сътресения в България. „За съжаление при тази политика, която се води, страната ни ще излиза от кризата по- трудно, отколкото други страни, които вече обявиха излизане от рецесията", заяви лидерът на БСП. По думите му, за да се преодолее кризата в България, е нужна различна политика, която за съжаление това правителство не може да предложи. Станишев каза още, че БСП подготвя план за излизане на страната от икономическата криза и кризата на бедността.

В заключение лидерът на БСП приветства инициативата на чешките социалдемократи и техния лидер  Иржи Парубек да организират международна конференция, посветена на търсенето на ефективни решения на настоящата икономическа криза. Във форума взеха участие политици и експерти и от старите, и от новите страни-членки на ЕС и от Русия.