Съветът по външна политика на БСП настоява премиерът да приеме оставката на Румяна Желева от поста министър на външните работи

Янр 19, 2010 Новини БСП 0 1511

В изслушване пред Комисията по развитие на Европейския парламент като кандидат за комисар, министърът на външните работи на България Румяна Желева показа липса на базисни познания в сферата на външната политика

В изслушване пред Комисията по развитие на Европейския парламент като кандидат за комисар, министърът на външните работи на България Румяна Желева показа липса на базисни познания в сферата на външната политика. В резултат на това, а и след негативната оценка на  Европейския парламент, стана ясно за всички международни фактори, че Румяна Желева няма нито нужната компетентност, нито нужния авторитет да ръководи българската външна политика.

За изминалия период от назначаването й на поста външен министър, Румяна Желева не съумя да организира работата на министерството, да определи приоритети и да води последователна политика. Позволи си политически уволнения и назначения. Създаде напрежение между институциите, имащи отговорности в сферата на външната политика. На практика българската външна политика беше оставена на автопилот и това създаде редица конфузни ситуации и гафове, довели до напрежение в отношенията ни със съседни страни.

От самото начало беше заявено, че Румяна Желева е назначена за външен министър временно, за да атакува от висок национален пост мястото на еврокомисар, което само по себе си е груба управленска и политическа грешка и безотговорно отношение към един от най-важните сектори на управлението. Днес, когато тя обяви оттеглянето си като кандидат за еврокомисар, логично е да бъде освободена и от поста външен министър.

В името на дългосрочните интереси на България, настояваме министър-председателят Бойко Борисов да постъпи адекватно като преосмисли решението си, приеме оставката на Желева. и предложи нов министър, който има необходимата компетентност и подготовка да ръководи българската външна политика, както и нужния авторитет, за да бъде лице на България пред света.