Командирски гласувания, некомпетентност, популизъм и надменност – това е равносметката за управляващите след шест месеца

  За лошата финансова картина през 2010г

 

За лошата финансова картина през 2010г., за хвърлените в очите на хората прах и обещания, за следващите един след друг гафове вече няма да вървят оправдания с предишното правителство

 

 

За лошата финансова картина през 2010г., за забавените плащания и хвърлените в очите на хората прах и обещания вече няма да вървят оправдания с предишното правителство. Това заяви председателят на ПГКБ и лидер на БСП Сергей Станишев в началото на новата пленарна сесия на 41-вото Народно събрание.  

Бившият премиер изтъкна, че страната ни няма да излезе от икономическата криза от само себе си. За това е необходима ясна визия, каквото обаче управляващите нямат. „Едва ли има смисъл да питам днес какви антикризисни парламентарни инициативи предлага управляващото мнозинство. Отговорът блести - такива просто няма, а и не се предвиждат", добави лидерът на БСП.

Станишев напомни, че мнозинството е приело текстове в Закона за държавния бюджет, които давайки пълна свобода на правителството, създават една среда на непредсказуемост и липса на реални приоритети в политиката. „Коалиция за България ще инициира тези текстове от бюджета да бъдат разгледани от Конституционния съд", категоричен беше Станишев.

Според бившия премиер има и сериозни подозрения, че зад гръмко прокламираната свръх задача на управляващите - влизането на страната ни в еврозоната - истинската цел е различна. „Влизането в еврозоната означава, че държавата няма да има нужда от тези валутни резерви, които се трупат с години за гарантиране на валутния борд. И тогава в навечерието на следващите избори могат да бъдат похарчени за политическо-партийни цели", обясни Станишев.

Лидерът на БСП беше категоричен, че за външнополитическите си гафове новото правителство също няма как де се оправдае с лошото наследство. Станишев напомни безумната идея за референдум за новините на турски език, изявленията на министър Божидар Димитров, темите със сомалийските пирати и кандидатурата на г-жа Желева за еврокомисар и нейното изслушване в ЕП. „То прозвуча много тъжно", коментира бившият премиер.

Оправданията за лошо наследството няма да вървят като алиби и пред социално слабите, чиито програми правителството закрива в геометрична прогресия последните месеци. „Ограничават се разходи за социални нужди", изтъкна Станишев. По думите му управляващите са унижили пенсионерите като по Коледа само на някои от тях да дали по 25лв. „Върнахте нещата 4 години назад. Да не говорим, че тогава тези пари бяха за всички пенсионери. А по-миналата година бяха 6 пъти повече, пак за всички пенсионери", обърна се към мнозинството лидерът на БСП.

Станишев увери управляващите, че Коалиция за България ще продължи да бъде корективна и алтернативна опозиция. „Не виждам никакви основания да ви спестяваме критики", добави той. Командирски гласувания, некомпетентност, популизъм и надменност - това е равносметката за управляващите след шест месеца според лидера на БСП. Той напомни за липсата за много законодателни предложения и конструктивен дебат в парламента през изминалите няколко месеца. На гласуване много често бяха предлагани текстове, които са в интерес на шепа хора от парламентарното мнозинство и от партията ГЕРБ. „Наслушахме се на популистко говорене, нагледахме се на технически грешки", коментира Станишев. По думите му днешното мнозинство и правителството все по- ясно показват, че не се съобразява с реалния дневен ред на обществото, с реалните икономически и социални проблеми. „В България настъпва застой. Общини, бизнес, работници - всички са изправени до стената в порочен цикъл. И само държавата може да го прекъсне", категоричен беше бившият премиер.

 

 

Пълен текст на изказването на Сергей Станишев >>>