ПГКБ ще сезира Конституционния съд да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Закона за държавния бюджет

Янр 12, 2010 Новини БСП 0 1606

  Предстоящото закриване на близо 100 болници ще създаде остър социален проблем   Парламентарната група на Коалиция за България стартира новия политически сезон с внасянето на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси

 

Предстоящото закриване на близо 100 болници ще създаде остър социален проблем

 

Парламентарната група на Коалиция за България стартира новия политически сезон с внасянето на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси. Това обяви зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов. Законопроектът на левицата е внесен през месец октомври от депутатите Драгомир Стойнев и Михаил Миков. В него се предвижда отмяна на таксите за детските градини за деца на инвалиди 1-ва и 2-ра група, деца на загинали при производствени аварии и природни бедствия, деца на загинали при изпълнение на служебния дълг, деца с тежки хронични заболявания. Законопроектът предвижда и намаляване на половина на таксата за деца, чиито родители са студенти.

Тази седмица предстои левицата да внесе искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на чл. 17 от Закона за държавния бюджет на Република България. Спорният  текст дава правомощия на МС да променя бюджетни параметри еднолично, по свое усмотрение, без да търси законово изискваната санкция на НС и то по въпроси, които са от първостепенна важност за развитието на страната. Социалистите подготвят и питане до КС за обявяване на противоконституционност на приетия ЗИД на Закона за архивния фонд.

Ангел Найденов изрази безпокойството на БСП и по отношение на острия социален проблем, в който се превръща т.нар. поетапно закриване на болници в малките и средни общини. По предварителна информация могат да бъдат закрити около 100 здравни заведения, което ще довиете след себе си редица негативни последици. От една страна хората от малките общини  ще бъдат лишени от достъп до здравни услуги. От друга страна липсва каквато и да е готовност да бъдат поети пациентите от здравните заведения, които се закриват. Ангел Найденов предупреди, че една част от тези заведения започват да трупат задължения заради невъзможността да сключат договори със Здравната каса. Това ще бъде допълнителна тежест на общините, ако съответното заведение бъде закрито. Според социалистите закриването на болници, особено в трудно достъпните райони на страната, допълнително ще спомогне за обезлюдяването на населените места.

Управляващите са готови да направят някакви отстъпки относно промените в Закона за електронните съобщения. Но тези отстъпки са напълно недостатъчни. Това заяви секретарят на БСП и депутат от Коалиция за България Антон Кутев. По думите му са необходими повече гаранции за свободата на гражданите и едновременно повече сигурност. За целта от БСП ще настояват съхраняването на данните от интернет да бъде 6, а не 12 месеца. Според социалистите разрешението за следенето трябва да се дава не от районен, а от окръжен съд, за да има по- сериозни гаранции срещу евентуална злоупотреба с данните. В срок от 24 месеца след издаването на съответното разрешение съдът трябва да уведомява лицата, за които е било искано следенето, категоричен е Кутев. БСП ще настоява и за силно нарастване на наказанията в случай на изтичане на информация - между 5 и 8 години лишаване от свобода и между 50 000лв. и 100 000лв. глоба.

Секретарят на БСП Деница Златева обяви, че на 16 и 17 януари във Варна ще се проведе Национална младежка среща „Епизод 4: Силна община". В срещата ще участват всички млади общински съветници, зам.-кметове и кметове от БСП. Основната тема, които ще обсъдят социалистите е  младежката политика, която може да бъде провеждана посредством общините. Ще се проведат и дискусии по реалните секторни политики на общините, както и по програмното бюджетиране и финансовите инструменти за добро управление на общините. На 18 януари в градския съвет във Варна ще се проведе и първото изнесено заседание на ИБ на БСП.  

Деница Златева даде пример как управляващите за пореден път показват пренебрежение към законите. Златева изтъкна, че когато Румяна Желева е била избрана на за член на ЕП през 2007 година, е била и управител на търговското дружество „Глобул консулт". Това е в противоречие на Закона за избор на членове на Европарламента, тъй като депутатите нямат право да извършват едновременно с това друга дейност. Според справка на БСП Желева е била освободена от дружеството на извънредно общо събрание едва през април 2009 година. „Всеки български гражданин е длъжен да спазва законите на страната", коментира Златева. Тя  пожела на Желева да спазва законите във всяко нейно бъдещо начинание оттук нататък.