Корнелия Нинова: Ако ни бъде дадена възможност, започваме безкомпромисна война с мафията на всички нива

Янр 11, 2017 Новини БСП 0 1915

Когато управлява Борисов- няма държавност и институции

„Националният план за развитие на България е сериозна платформа с пет важни акцента”, Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред бТВ. Тя отбеляза, че в последните години нямаме цел. „Преди беше влизане в НАТО и ЕС. Ако питате ГЕРБ, каква им е целта- ще е да построят повече от 100 км магистрали, реформаторите- да обявят комунистическия режим за престъпен. Това не е цел. Това е политическо късогледство. Целта е- визия за дълъг път”, коментира Нинова. Тя поясни, че държавническият подход е визия за дълъг път-„Дайте да направим така, че да запазим българския род. Демографският въпрос. Да станем отново 8 – 9 милиона.” Като втора цел от гледна точка на народа, Корнелия Нинова постави  решаването на проблема с бедността. „За да се постигнат тези далечни цели трябва да се направят няколко неща. Първо-икономика, производство и индустрия, за да има приходи в бюджета”, каза лидерът на БСП. Друг проблем за решаване, според Нинова, е за образованието, което да е обвързано с икономиката. Тя добави, че са нужни професионални средни училища и държавна поръчка за висшите- за онези специалности, които да отговарят на икономическите нужди на страната. Корнелия Нинова посочи въпроса със здравеопазването. „Да се знае в тази държава, че който си е плащал здравните осигуровки- ще има достъп до лекар и няма да му се налага да плаща повече. Който е беден, инвалид и не може да си внесе осигуровките- да има специален фонд, който да ги покрива”. Като важен пункт в Националния план за развитие на България, Нинова открои социалните въпроси и приведе няколко примера: „Млади семейства, които взимат кредит за първо жилище, да бъдат освободени от лихви. Млад човек, който открие предприятие в областта на производството и наеме  до пет работници- да бъде освободен от данък печалба. Всички тези мерки водят до голямата цел- да се преодолява бедността, увеличават доходите, грижата за младите и демографския въпрос”. Лидерът на БСП добави още, че ако има воля и мъдрост, първата задача е започване на безкомпромисна война с мафията на всички нива и равнища- с подкупи, комисионни и обществени поръчки, които се раздават на роднини. „Ако имаме възможност, аз ви уверявам, че ще направим първо това.”- обеща Нинова и допълни, че трябва да има наказания за всички, които нарушават законите.

Искаме да пренесем промяната в партията и в държавното управление

Корнелия Нинова заяви, че БСП има ясна цел и знае как да я постигне и кой да я постигне. „Хората поискаха, чрез референдума, те да имат по-голяма сила при взимането на решенията, а не елитите да им определят живота. Пренесохме го на партиен принцип и предлагаме всеки член да може да избира председателя си.  Хората поискаха и промяна в лицата, които олицетворяват политиката. Ние имаме много мъдри и опитни политици. Но в годините на прехода и дългото време в политиката, тя по някакъв начин се е отразила. Затова предлагам да се въведе мандатност. Ако си бил 12 години народен представител, да отстъпиш на ново лице. Мандатност ще има и за председателя, да не помисли някой, че искам да се бетонирам. Искаме да пренесем промяната и в държавното управление”, каза лидерът на БСП.

„Този парламент не се ползва с доверие от хората, които гласуваха на президентските избори. Няма трайно мнозинство, което да вземе сериозни решения.” Така отговори лидерът на БСП по темата за евентуално удължаване на работата на това Народно събрание. Тя обясни, че мотивът за искането на ГЕРБ не е да се въведе мажоритарен вот на предстоящите избори, а съвсем друг и припомни, че това предложение е внесено в средата на ноември. „Ако имаха желание и воля да го направят, досега този въпрос да е приключил. Внася се едва вчера в комисия. Това показва несериозно отношение по въпроса. Това намерение е манипулация, използване на народната воля, популизъм, за да печелят гласове за предсрочните избори. Но не е сериозно намерение да променят изборната система”, посочи лидерът Нинова. По думите й, БСП е мотивирана да промени изборната система и затова в днешното си обръщение от парламентарната трибуна е призовала всички партии, които отиват на избори да поемат ангажимент, че първата работа, която ще свършат след вота е промяната на правилата за изборите. Нинова добави, че позицията на БСП е: „Промени за смесена избирателна система, мажоритарни и пропорционални, вероятно 50 на 50.” По думите й времето на този парламент не е достатъчно да се преодолеят партийните различия по промените в изборните правила. „Защо е тази загуба на време? За да правят това, което правиха и досега. Два милиарда за няколко месеца- изхарчени”, отсече Нинова. Тя припомни, че на 3 август министър-председателят е обявил, че държавата има 3,5 милиарда излишък. Няколко месеца по-късно- че е милиард и половина. Беше ни казано, че са за саниране. Само че парите за санирането са предвидени в бюджета за годината, а не от излишъка”, каза Корнелия Нинова. „Виждате какво се случва през последните месеци- повдигнати обвинения на министри, на здравен, на отбрана, на кмета на Пловдив, точно за нарушения на обществени поръчки. Това показва стил и начин на управление”, отсече  лидерът на БСП.

Трябва да се върне държавността в България, редът и спазването на законите

Корнелия Нинова се възмути, че министрите не са дошли да отговарят на блиц контрол в НС. „Това поставя големия въпрос за стила на управление на правителствата на Бойко Борисов. Няма държавност, няма институции, няма уважение към тях. В парламентарна република- той не е идвал на контрол сигурно от половин година. Парламентът не е институция за него. Това ще бъде част от промяната. Трябва да се върне държавността в България, редът и спазването на законите. Явяването на парламентарен контрол е въпрос на изпълнение на закон”, посочи лидерът на БСП. На въпрос кое е мутренското на това управление, Нинова приведе примери: натискът върху бизнеса, страхът у хората преди избори, манипулирането на общественото мнение, силовият подход, неуважението към институциите, нарушаване на разделението на властите, вмешателство в Съдебна система.