Жельо Бойчев: ГЕРБ демагогстват с парите за партиите

Янр 11, 2017 Новини БСП в медиите 0 1121

Филип Попов: ГЕРБ подхождат много лековато към промяната на Изборния кодекс

„ГЕРБ демагогстват с парите за партиите“. Този извод направи народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев пред Нова телевизия. „Свидетели сме на безотговорно поведение от страна на ГЕРБ. Очевидно предизборната кампания вече е започнала“, допълни той. Според него, ако ГЕРБ са искали да променят изборното законодателство, са имали достатъчно време от 6 ноември, когато се проведе референдумът, до сега. „Имат мнозинство в това събрание. Този проект можеше да бъде гледан в комисиите до сега и можете да се случи. Те искат да излъжат българските граждани“, категоричен е народният представител. Бойчев попита след като ГЕРБ държат на мнението на хората, защо са приели държавния бюджет с тази субсидия за политическите партии. „Това е върхът на наглостта и демагогията. И това става в края на ноември. Защо тогава не се съобразиха?“, коментира депутатът.  

Според Бойчев големите въпроси са кога точно управляващите са разбрали волята на народа – когато приключи референдумът и два месеца нищо не се направи по тези въпроси или сега, преди началото на предизборната кампания, когато всички са много наясно, че няма как не само да се направят промени в изборното законодателство, а да се смени избирателната система. „Или разбраха вота на референдума, когато приеха държавния бюджет на първо четене, а на второ четене не промениха чл.61, в който се урежда държавната субсидия“, каза още той. По неговите думи сме свидетели на провокация към новоизбрания президент Румен Радев, с която се цели, встъпвайки в длъжност, той да наруши конституционните си задължения. „БСП е внесла декларация в рамките на НС, в която изразяваме мнението си, че зачитаме волята на българските граждани за промяна в избирателната и политическата система в България, заявяваме, че сме готови за въвеждане на мажоритарен избор в смесена избирателна система и настояваме да започне подготовката на това законодателство, защото това предполага въвличане на широк кръг хора при изработването му“, подчерта Жельо Бойчев.

Филип Попов: ГЕРБ подхождат много лековато към промяната на Изборния кодекс

„ГЕРБ подхождат много лековато към промяната на Изборния кодекс. Това е все едно да кажеш, че за една седмица ще промениш Конституцията. Това е поредният предизборен трик“, заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов в сутрешния блок на Бтв. По неговите думи е очевидно, че ГЕРБ вече са в кампания, но според него това ще бъде в ущърб на всички 2,5 млн. души, които са гласували за трите въпроса на референдума. „Не може да се действа единствено на база популизъм и демагогия“, допълни той. Попов е на мнение, че ако ГЕРБ са искали искрено да променят изборните правила, Борисов нямаше да подаде оставка. „Този парламент щеше да работи поне, докато не приемат ИК. Те не го направиха, а сега хвърлят топката в двора на новия президент, който да удължи живота на този парламент, а освен това да направи и районирането. Това е абсолютно несериозно. Трябва поне една година, за да се приемат правилата и да могат да се спазят“, категоричен е Филип Попов.