Стоян Мирчев: Ако зад убийството на руския дипломат стои опит за провокация между двете страни, ще има обратен ефект

Дек 20, 2016 Новини БСП в медиите 0 1310

Отношенията между Русия и Турция няма да се влошат

„Ако зад убийството на руския дипломат в Турция стои опит да се направи провокация между двете страни, ще има обратен ефект. Отношенията между двете страни ще се подобрят, а няма да се влошат“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Стоян Мирчев в сутрешния блок на БНТ. Той подчерта, че Путин в изявлението си е казал, че тази провокация няма да пожъне успех. Той ще повиши охраната на турската мисия в Русия, като се надява същото да се случи с руската мисия в Турция за защита на самите дипломати. „Убийството на руския посланик не е атентат срещу културно събитие, а разстрел срещу дипломат. Това е удар срещу една държава. Показва ярка агресия срещу Русия, в момент, в който извоюваха голяма победа в Алепо, има опит да се вкара напрежение между двете страни“, коментира той. Мирчев припомни, че днес външният министър на Турция е трябвало да отиде в Москва, за да водят разговори за ситуацията в Сирия.

Европа не прави нищо с радикалните единици, които реално са европейски граждани

По повод терористичния акт в сърцето на Берлин, народният представител посочи, че почеркът е същият като в Ница. „Няма ли най-накрая Европа да спре политиката на отворени врати и да започне са следи кой влиза на границата? Това е основен проблем, за който продължаваме да си затваряме очите“, категоричен е той. Според него влизат не само бежанци, а мигранти и радикални единици. „Тази политика е наложена от Ангела Меркел. Европа нищо не прави с радикалните единици, който са се били на страната на „Ислямска държава“, а те са реално европейски граждани, които сега се връщат в Европа“, подчерта депутатът от левицата.

Ще се направи правителство на сговора на тяснопартийни интереси, което няма да доведе до нищо добро

„Трябва да отидем на пресрочи избори възможно най-бързо. Разиграва ни се комедия, която граничи с трагедия. На фона на всичко, което се случва в света, трябва да се гледа малко по-сериозно“, каза още Мирчев. Според него не може партия, която няма единно мнение вътре в себе си, разделена на няколко ядра, да прави правителство. „За ГЕРБ е удобно, защото ще играят ролята на управляваща опозиция с надеждата, че хората ще забравят пагубната им политика“, допълни той. Мирчев е на мнение, че ще се направи правителство на сговора, на тяснопартийни интереси, което няма да доведе до нищо добро. „Реформаторите са основните виновници за скандалите в сферата на образованието, здравеопазването – ваксините, пръстовите отпечатъци, част от реформата на Москов падна дори в съда. Може би само пенсионната реформа на Калфин може да се сравни с пагубните политики на реформаторите“, посочи той.

Във връзка с проведения Национален съвет на БСП Стоян Мирчев подчерта, левицата е приканила всички напуснали да се върнат. „Защото разбираме, че са излъгани от ръководството на АБВ. Първанов и Румен Петков се самоизключиха, те не са напуснали. Ръководството на партията е по-различно от симпатизантите и членовете“, обясни той.