Корнелия Нинова: Искаме да дадем повече власт на членовете на БСП

Дек 18, 2016 Новини БСП в медиите 0 2765

Не класова борба, а такава за равнопоставеност, по-голяма демокрация и подмладяване има в партията

„Да дадем повече власт на всички в БСП, а не на определен елит. Това го поискаха те. Предлагаме председателят на БСП да се избира от цялата партия, а не от 800 човека на Конгреса. Какво по-демократично от това? Предлагаме принципна равнопоставеност в партията, а не едни да са по-равнопоставени от други. Общински и областни председатели имат два мандата да заемат поста и край. Председателят и той. Защо за народните представители да няма мандатност? Нали искаме равнопоставеност? Равни възможности за всички, щом за едни има мандатност, нека да е за всички“, така лидерът на БСП Корнелия Нинова обясних решенията на проведеният в събота Национален съвет на левицата, който излезе с препоръки за промяна на Устава на партията на предстоящия през февруари Конгрес на партията. „Класова борба в БСП няма, а за правила, справедливост, по-голяма демокрация, подмладяването й и за по-подготвени личности, като отговор на българите, които на референдума и президентските избори поискаха промяна. Тя не може да е само в промяна на Изборния кодекс, а в същността на партията, политиката да е променена. Да не е за определен кръг от хора. Да знаят избирателите, че като си излязъл да правиш политика е за тях, и това, което си казал ще го направиш“, категорична бе председателят на НС на БСП. 

При отлагане на предсрочните избори БСП, управляващите ще се сринат.

„Чисто партийният интерес на БСП е парламентарните избори да са по-далеч. Ако направят кабинет в рамките на това Народно събрание, те ще се сринат още повече, с политиките, които ще провежда, но това не е добре за България“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в коментар, дали левицата се притеснява от забавяне на парламентарния вот.

„Не сме се отметнали по референдума. Ние агитирахме членовете ни симпатизанти ни да гласуват с три пъти „Не“ на въпросите“, обясни Нинова в коментар на обвинение, че БСП се е отметнала от допитването, организирано от Слави Трифонов. „След като излязоха резултатите, преценихме че трябва да се съобразим с гласа на тези над два милиона души, и смятаме че вече трябва да се въведе мажоритарен елемент в смесена избирателна система“, поясни тя. По повод обвинението, че левицата е избягала от отговорност да участва във сформиране на кабинет в този парламент или в служебен кабинет, Нинова обясни, че това е въпрос на последователност. „Още в началото на това НС казахме, че оставаме в опозиция до края му, защото с 38 народни представители не можем да съставим мнозинство, а не да правим политиките, които искаме. Ще се наложи иначе да правим компромиси“, каза още тя.

Продължение на това Народно събрание е подмяна а не промяна

На въпрос, дали ще има нов кабинет в рамките на това Народно събрание, Нинова беше категорична, че не трябва да има, „Защото такъв кабинет би бил подмяна на онова, което сънародниците ни поискаха и на референдума и на изборите за президент, а именно промяна. Промяна в политиките и в лицата. А това, което ще се поднесе сега е подмяна. Те са същите. Дори ГЕРБ заявиха, че искат да продължат, за да довършат започнатото. Но хората вече казаха, че не искат от това. Лицата са същите. Досега бяха ГЕРБ, реформатори и патриоти, а сега се готвят в обратен ред. Това не е промяна, а подмяна“, отсече Нинова.

Борисов е удобен на ЕНП. Гласува санкции срещу Русия не се възпротиви за бежанците

По думите й, това не е волята на народа, а на Брюксел. „ЕНП поиска от Борисов да направи такъв кабинет при посещението му там. И не защото ще е добре за България, а защото им е удобен и послушен. Гласува санкциите срещу Русия да продължат, не се възпротиви на нито една мярка за бежанците, които се приемат в Европа. Той е удобен“, отсече Нинова.

По повод трагедиите в страната, които се случиха през последните години, Нинова потвърди, че е била по време на наводнението в Мизия. „Това беше най-тежката нощ в живота ми. Четири метра вода, пълна тъмнина. И само писъци на хората. По тях се ориентираш къде са, за да спасяваш деца“. Нинова каза, че депутатите от ПГ на „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ“ са дали 40 000 лева от декемврийските си заплати. „Подготвяме и доброволци, когато падне забраната да се влиза в селото да идем и да помогнем за разчистването. От Мизия знам, че това е най-тежкия момент. Тогава да си до хората“, заключи Нинова.