Корнелия Нинова: Хората са недоволни и поискаха промяна. Трябва да отговорим на очакванията им

Дек 17, 2016 Новини БСП в медиите 0 1409

Ново правителство на ГЕРБ и РБ няма да е по волята на хората, а на Брюксел

„Думата на 2016 г. е недоволство. Хората живеят зле, политическите елити в България и света управляват за себе си, в личен, фирмен и корпоративен интерес и не мислят за хората. С натрупване в годините това доведе до недоволство у хората”. Това заяви в ефира на "Дарик радио" лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й причина за недоволството срещу ЕС е това, че той все по-малко се насочва към политики в полза на хората и не отчита националните интереси на страните членки. На въпрос за обяснението на премиера Борисов, че е гласувал „за” продължаване на санкциите срещу Русия, защото всички премиери на Съвета на Европа са били „за”, Нинова коментира: „Очакваме българският премиер, дори и единствен, да вдигне ръка срещу санкциите. Водещият му мотив трябва да е интересът на България, а той е те да паднат”.

Ново правителство на ГЕРБ и РБ няма да е по волята на хората, а на Брюксел

Нинова бе категорична, че няма вариант БСП да подкрепи ново правителство на РБ и ГЕРБ. „Такъв кабинет ще е катастрофа за България. И до сега го имахме същия - същите политически партии, но с разменени роли. На 13.11.2016г. хората казаха, че искат промяна. Няма как тя да бъде направена от същите хора, но с разменени роли. Това правителство не би било по волята на народа, то е на Брюксел. Борисов и такова правителство са удобни, защото са послушни”, каза още Нинова. Аргументът, че няма време да се променят изборните правила, за да се съобразят с вота от референдума, Нинова определи като оправдание, за да останат на власт, да довършат започнатото, за да окрадат България. ”Ако го искаха, защо загубиха един месец, защо трябваше да връщат мандат, защо не внесоха веднага ГЕРБ такова предложение?”, попита председателят на БСП. Според нея  ГЕРБ няма да подкрепи 240 мажоритарно избрани депутати на два тура. Тя обясни, че БСП ще предложи смесена система, която, според специалистите, изисква поне 6-7 месеца. 

Нинова заяви, че новоизбраният президент Радев не трябва да бави процедурите по излъчване на служебен кабинет, насрочване на избори и едно ново мнозинство в НС да се заеме с изборните промени. По думите й изборите трябва да са на 26 март, за да се спазят конституционните срокове.

На въпрос, какво трябва да свърши парламентът преди да бъде разпуснат, Нинова посочи: закони, съсредоточени върху развитие на икономиката, защита на българското производство, какъвто закон е внесла левицата; закони, противопоставящи се на корупция, кражби,  битова престъпност. Помолена да коментира какво би направила БСП на власт за справяне с бежанската криза, тя посочи няколко конкретни мерки: усилено изграждане на оградата, да се изпрати армията на границата, драконовски усилия за спиране на каналджийството, поставяне на въпроса в Европа за Дъблинското споразумение.

БСП се променя, за да отговори на исканията на хората

Нинова заяви, че БСП върви към промяна, така че да отговори на исканията на хората на референдума. На първо място тя посочи обръщане на политиката към хората, а не към  фирмени интереси и задкусилие. „Ще работя БСП да даде пример за това”, категорична бе тя. На второ място председателят на левицата посочи повече права на членовете на БСП. „Народът поиска да си избира мажоритарно кандидати, което на партийно равнище означава по-голяма демокрация. Предлагам цялата партия да избира председателя си”, каза още тя. 

Нинова заяви, че ще държи и на принципа на равнопоставеността – в БСП има ограничение в мандатите на партийните постове за общински и областен председател и тя ще предложи това да се въведе и за другите постове, сред които и за народни представители. Лидерът на БСП заяви, че тези хора, които са надхвърлили мандатите си, няма да бъдат изгонени, защото сред тях има много опитни политици и експерти, от които партията има нужда и ще държи на тях. „Всяка промяна среща съпротива. Важното е, че сме готови да донесем нужната промяна. Хората очакват партиите да се променят, да не сме едни и същи”, коментира председателят на БСП. Тя подчерта, че на заседанието на НС на БСП се е обърнала към всички социалисти, които са напуснали партията по някаква причина и желаят да се върнат, че вратите на партията са отворени. „Промяната в България няма да дойде от смяната на сегашната система с мажоритарна, а ако самите партии осъзнаем нуждата от нея”, каза още тя.

Партньор на БСП на първо място ще бъде българският народ

На въпрос кой ще е евентуален партньор на БСП след изборите, Нинова отговори: „Разчитаме на народа. Механичният сбор от партии няма да ни донесе силата, която би ни донесла една спонтанна подкрепа от народа. На президентските избори пробвахме с Дончева, с АБВ и не ни се получи, но това не попречи да спечелим. Народът повярва, че двойката, която предлагаме, човекът, който предлагаме, е почтения, който носи българско достойнство и ще защитава българския интерес. Това е естественият партньор”. 

Като дума на 2017 година тя определи „България”.