Кристиан Вигенин: България има нужда от ново начало, от разчистване на некомпетенстността и паразитите във властта

Декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

В българския парламент рядко се говори за външна политика. Тук не се обсъждат важните за България въпроси, свързани с нашето място на Балканите, в Европа и света. Тук не се обсъждат позициите на правителството по темите, които имат пряко отношение към външнополитическите измерения на националната ни сигурност. Тук вече не обсъждаме българските позиции и предложения за решения в европейските институции, въпреки че Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание, който има силата на закон, задължава премиера да докладва и да дискутира с нас тези въпроси поне два пъти в годината - за българските приоритети в рамките на ротационните председателства на Съвета.

Извън рутинните отчети в Комисии, българският парламент по никакъв начин не е ангажиран във формулирането на големите политически цели, които искаме да постигнем в рамките на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Когато решенията се взимат еднолично или в съвсем тесен кръг, често под чужда диктовка, когато няма диалог нито с гражданите, нито с нас, техните представители в парламента, когато европейската и външната политика на България е фокусирана върху обслужването на частни лични или групови интереси, провалите следват един след друг.

Ден след ден изплуват фактите около действията на министър Митов около българската кандидатура за генерален секретар на ООН - двойна игра, некомпетентност, открит саботаж на Ирина Бокова и неравностойни сделки с националния интерес в полза на Кристалина Георгиева, увенчани с грандиозен провал. Днес отговорните за този провал обикалят медиите, лъжат, оправдават се с кого ли не, но не са способни да поемат с достойнство личната си отговорност. Резултатът обаче е унижение на България, драстичен удар по нейния авторитет в ООН, доброволен отказ от присъствие в Съвета за сигурност на ООН в полза на чужда държава. За да лъсне и поредното службогонство с намеренията на министър Митов да предлага хора в Секретариата на ООН с тайни писма в последните дни от своя мандат. Ще отнеме години, преди страната ни да се възстанови от ударите, които понесе от собственото си правителство - премиер и външен министър.

Какво се случи в Европейската комисия? Днес България е поставена в унизителното положение да търси нов кандидат за еврокомисар, който да поеме някакъв ресор, защото Кристалина Георгиева предпочете да дезертира, а може би беше изгонена, от ключовата позиция, която заемаше и предпочете да се върне от другата страна на океана. А нейният пост се заема от друг. Мога само да изразя надежда, че независимо от развитието на политическата ситуация, новата кандидатура ще бъде резултат от разговори и консултации между политическите сили, а не едностранно и силово наложена без дискусия от управляващите, както стана през 2014 г.

Вчера и днес се провежда заседание на Европейския съвет, на което българската позиция отново се размина с очакванията на гражданите. След стотици милиони загуби за България, след очевидната липса на какъвто и да е пряк политически резултат, икономическите санкции срещу Руската федерация отново бяха продължени с шест месеца, а българският премиер отново "вдигна ръчичка", без да може да обясни защо, освен че големите началници Меркел и Оланд така са решили.

България не присъства и в заключенията на Съвета по въпросите на миграцията – една от ключовите теми на съвета.

Може да говорим много и за Дипломатическата служба и Министерството на външните работи, масовите политически назначения на посланици, прескачането от мандат на мандат, назначенията на ключови позиции в Министерството на външните работи в последния момент. Например на най-висшата дипломатическа длъжност – постоянен секретар на министерството за срок от 4 години, считано от 19.12, т.е. идния понеделник. Решенията от миналата седмица за всички назначения в посолствата за цялата 2017 година, за да стигнем до далаверите и грабежа от бюджета на стойност стотици хиляди лева, вероятно и повече, унижение, на което българската дипломатическа служба никога не е била подлагана.

Уважаеми колеги от управляващата коалиция, преди всичко от ГЕРБ, това не може да продължава повече. Вашият морален и политически кредит е изчерпан. България има нужда от ново начало, от разчистване на некомпетентността и паразитите във властта. От вас зависи да спре безвремието, да отидем на избори и нека народът прецени кой ще управлява след това.