Красимир Янков: Приетият антитерористичен закон подлага под съмнение спазването на правата и свободите на гражданите

Много от предложенията на левицата за изчистване на текстовете не бяха приети от мнозинството

„Подкрепяме законодателство, което регламентира работата на службите по противодействие на тероризма. Много от предложенията на левицата за изчистване на текстовете не бяха приети от мнозинството. Но дори и несъвършен, законът е необходим заради  заплахата от радикализация и тероризъм.  Необходима е системна работа, която е съобразена с върховенството на закона”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Красимир Янков.

Депутатът от левицата Атанас Мерджанов подкрепи казаното и допълни, че вместо законът да дава допълнителни гаранции, както за сигурността, така и за правата на гражданите и  да се постигне доверие в работата на органите, той по-скоро внася съмнение за силно ограничаване на гражданските свободи и права.  

Красимир Янков коментира, че е притеснително желанието на управляващите да разширят правомощията на органите, без това да е получило обществена подкрепа.  „Включването на ръководството на прокуратурата в национален оперативен щаб със заповед на министър-председателя, възможността главният прокурор да е заявител на СРС в случаите, свързани с тероризъм- подлагат на съмнение принципа за разделение на властите и влизат в противоречие чл. 105 ал. 2 от Конституцията на Република България, където е казано : „ Министерски съвет осигурява обществения ред и националната сигурност...”, категоричен бе социалистът.

Красимир Янков обясни, че целта- ефективно разследване и наказателно преследване срещу извършителите на действия, свързани с радикализация и тероризъм, не бива да сваля доверието на гражданите в органите.  „Увеличаването на срока на прилагането на СРС също е дискусионно, най-вече при възможност за злоупотреба от страна за заявителите”, каза още той.   

По думите му срещу терористична дейност трябва да се изисква от органите прилагане на системни, едновременни, координирани и синхронизирани действия за превенция и  противодействие.  Според него, когато става въпрос за криминални случаи, съпроводени с насилие и застрашаващи  сигурността и живота на гражданите, трябва да се спазват принципите: откритост и прозрачност, гарантиране на правата и свободите на гражданите и съобразяване с международни норми. „Приетият антикорупционен закон подлага под съмнение спазването на тези принципи”, опасява се Янков.