Красимир Янков: Заставаме зад българските производители и стимулирането на производството в България

Дек 14, 2016 Новини БСП в медиите 0 905

Апелирам към институциите в оставка да има максимална ангажираност към трагедията в Хитрино

„Заставаме зад българските производители и стимулирането на производството в България”. Това заяви в ефира на bTV народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на ИБ на БСП Красимир Янков.  Той допълни, че днес левицата е внесла в икономическа комисия предложение за стимулиране на българските производители и българските стоки. Янков обясни, че става въпрос за гарантирано присъствие в хипермаркетите, с над 2 млн. годишен оборот, на българските стоки - от животински продукти до плодове и зеленчуци. Той подчерта, че зад предложението застават „Произведено в България”. „Самите вериги също приемат един такъв подход и някои вече разширяват пространството, където се предлагат български стоки”, каза още той.

 

Апелирам към институциите в оставка да има максимална ангажираност към трагедията в Хитрино

 

Янков коментира, че още от първите часове на трагедията в Хитрино е създадено впечатлението за ангажираност на капацитета на всички институции. „Факт е обаче, че  вече повече от 4 дни блокадата на Хитрино остава. Нормално е напрежението да расте и да се говори за още седмица, в която хората са без покрив и остават извън домовете си”, заяви депутатът. По думите му едва днес има информация, че ще може да се отведе цистерната, която е създавала проблеми. 

„Загрижен съм за това което предстои, като преодоляване на стреса, който преживяват нашите съграждани”, заяви Янков. Той изрази съчувствие към близките на загиналите. Народният представител подчерта и че при зимни условия дълго ще се отстраняват самите щети. „Апелирам към институциите в оставка да има максимална ангажираност. Гражданите са се ангажирали - вече има обществен съвет, който да съблюдава за справедливото разходване на средствата. Над 1,5 млн. лв. са събрани от дарения. От страна на нашите съграждани има солидарност, трябва да има такава и то в многократен размер и от държавата”, категоричен бе той. Янков припомни, че ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е взела решение за дарение на 40 000 лв. и участие на доброволци в разчистването на място, след като може да се влезе. „Всички граждани от региона, които са съпричастни, трябва да се включат с помощ”, призова социалистът. 

Народният представител коментира, че по време на този парламент, по предложение на управляващите, е променен Законът за бедствия и аварии и в момента от пострадалите се обезщетяват само гражданите, които са социално слаби. „Ние ще предложим всички български граждани, които са пострадали, да могат да бъдат обезщетявани”, каза още той. По думите му трябва да има специализирана служба, като премахнатото Министерство на бедствията и авариите, за да може държавата бързо и адекватно да реагира и да има регламент, по който се отстраняват последствията.