Георги Свиленски: Не трябва трагедията на хората в с. Хитрино да се употребява с политически цели

Дек 12, 2016 Новини БСП в медиите 0 834

Държавата не трябва да ги забравя

„Ще бъде грозно и лошо, ако някой се опита да спекулира с трагедията на хората от с. Хитрино. Не трябва тя да се употребява с политически цели.“ Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на транспортната комисия в НС Георги Свиленски по БНТ. Той категорично заяви, че в момента най-важното за хората е да се завърнат по домовете си, да се възстановят къщите им и държавата да не ги забравя.

„Не може да се е случила подобна трагедия, без да има съвкупност от грешки, човешки, технически и не може да се вини само машинистът за трагедията. Нека все пак да се установят фактите“, призова Свиленски. Той разясни, че има и наредба за преминаване на подобни товари през населени места. „Такъв влак трябва да преминава транзитно през населените места, да не спира и изчаква пътнически влакове. Има и редица други особености при превоз на подобни товари“, каза също той.

„Железопътната линия Русе-Бургас е една от най-старите и най-натоварената с подобни товари. И този път няма система за следене на скоростта на локомотива при навлизане в гарите“, обясни един от проблемите на трасето Свиленски. Според него подобна система трябва да бъде изградена по тази железопътна линия, за да може да се осъществява контрол на скоростта на композицията, което по думите му ще намали вероятността от подобни произшествия.