След повече от 5 месеца работа, парламентът няма ясна законодателна програма с приоритети

41-вото Народно събрание започна с високи очаквания от българските граждани, но за няколко месеца загуби изключително много от общественото доверие

41-вото Народно събрание започна с високи очаквания от българските граждани, но за няколко месеца загуби изключително много от общественото доверие. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев по повод края на първия сезон от работата на новия парламент. По думите му дейността на парламента е белязана от политически диктат. Народното събрание се превърна в придатък на правителството, който механично приема всички негови инициативи.

Според левицата първите два месеца показаха изключителна неефективност в организацията на работата на парламента. Въпреки обещанията, че няма да има лятна ваканция, по същество в този период парламентът не работеше. Показателно е и сравнението между работата на предишното и сегашното Народно събрание през първото полугодие. Предишният парламент беше приел общо 91 закона, а сега са приети 64. Предишното мнозинство прие 16 нови закона, а сега е приет само 1. На практика първите месеци на 41-вото Народно събрание бяха подчинени изцяло на закони, които само променяха структури и уреждаха отношения между държавни институции.

„Изводът след повече от 5 месеца работа на парламента е, че няма ясна законодателна програма с приоритети. Работи се на парче, много импровизирано, без реални дискусии и без вслушване в аргументите на опозицията", заяви Сергей Станишев. Той припомни разглеждането на бюджета за 2010г. На второ четене от 17 часа дискусии, при повече от 6 часа говорене на ПГКБ, партия ГЕРБ успя да направи изказване само за 58 минути. „Дори не защитиха основния закон, който определя най-важните параметри на икономическото и социално развитие на България за следващата година", отбеляза председателят на ПГКБ. 

Лидерът на социалистите коментира, че и оценката на Коалиция за България, и на българското общество става все по- негативна за основната институция в страната. „Управляващите трябва сериозно да се замислят, ако не искат авторитетът на Народното събрание да катастрофира още през следващата година", добави Станишев.

Бившият премиер цитира анализа за работата на парламента, направен от Института за модерна политика. Наред с унищожителните оценки, единственото положително нещо, което виждат представителите на гражданското общество, е че се прави опит за по- голяма дисциплина и спиране на гласуването с чужди карти. „Това по никакъв начин не може да замести съдържателната законодателна работа на Народното събрание", изтъкна Станишев.

Според Ангел Найденов се затвърждава мнението, че Народното събрание не е мястото, където се формират и вземат важните за развитието на обществото и държавата решения. Показателна в това е отношение е многократната промяна на позицията на парламентарното мнозинство под натиска на правителството и на министър-председателя. „Очевидно е разминаването между първоначално заявените намерения на мнозинството и практиката в Народното събрание", отбеляза Найденов. По думите му липсата на първоначална готовност на мнозинството е компенсирана със създаването на много комисии, възлагане на одити и ревизиране на наследството. Според депутата от левицата мнозинството абдикира от дискусии в пленарна зала. „Очевидно е желанието на мнозинството да смачка дискусията в пленарна зала, което се прикрива с призиви за деловитост", коментира Найденов. По думите му може да се очаква развитие на преструктурирането на политическото пространство, започнало с разпада на групата на РЗС. То може да се изрази в различия по важни гласувания между сегашната управляваща коалиция в лицето на ГЕРБ, Атака и Синята коалиция.

Ангел Найденов обяви, че ПГКБ ще внесе днес в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституциоонност на решението на Народното събрание за смяна на Емилия Масларова от поста председател на Комисията по труда и социалната политика. След нова година ще бъде внесено и искане, с което ще се оспорят текстове в Закона за държавния бюджет за 2010г. Подготвят се мотивите и за искане до Конституционния съда да бъде обявен за противоконституционен Закона за изменение и допълнение на Закона за Националния архивен фонд, който беше гласуван в разрез с изискванията на Конституцията и на правилника за работа на Народното събрание.

Петър Димитров  отбеляза, че България е приключила 2008г. с ръст на БВП от 6,1 %, а 2009г. ще я завърши със спад от 4,9% на БВП. Износът е спаднал през първите 10 месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година с 26,6%. Вносът е спаднал с 35,4%. „Това означава, че българската икономика и  граждани са потребили по-малко стоки в размер на 14 млрд. лв.", обясни Димитров. Безработицата миналата година е била 6.3%, а тази година се очаква да надхвърли 9%. Догодина се очаква да достигне 16%. Инвестициите миналата година са били 6 млрд. 550 млн. евро, а тази година до момента са 2 млрд. 330 млн.евро. Според 96% от българските бизнесмени бизнесклиматът в страната се е влошил. „Нямаме никакви основания да очакваме, че 2010г. ще бъде по- добра от 2009г.", каза в заключение депутатът от левицата.