Приоритети в работата на ПГКБ през единадесетата сесия на 40-ото Народно събрание

Янр 14, 2009 Новини 0 1448

  Уважаеми господин председателю, уважаеми дами и господа народни представители! Фактът, че днес е първият ден от по принцип редовната сесия Единадесета сесия на Народното събрание и,  разбира се, че е обичайна практика да се направят изявления от името на парламентарните групи

 

Уважаеми господин председателю, уважаеми дами и господа народни представители! Фактът, че днес е първият ден от по принцип редовната сесия Единадесета сесия на Народното събрание и,  разбира се, че е обичайна практика да се направят изявления от името на парламентарните групи. Едва ли в тези изявления, дами и господа народни представители, констатацията, че ни предстои една напрегната и силно политизирана, тежка и трудна сесия на Народното събрание ще бъде откритието на днешния ден.  Сесия, която ще прилича в някаква степен на предишната, но и силно ще се различава от поредицата сесии на Четиридесетото Народно събрание и не е необходимо човек да има кристална топка, за да предвиди развитието на ситуацията например в политически план. Достатъчно е да ви върна в дните на м. декември към тогавашните протести или да ви припомня страстите по дискусията по бюджета за тази година. И тогава, и днес е ясно, че напрежението, което възниква от естествените политически различия, ще ескалира, че предизборните емоции са вече част от ежедневието ни, че дните до изборите през тази година ще минават под знака на опитите да се създава напрежение, да се внушава усещане за нестабилност, да се търси конфронтацията.

От доста време е ясно, че люшкането от скандал в скандал, създаването на силен негативизъм към управлението и управляващите на всяка цена и при всеки повод води до един общ отрицателен ефект и не знам дали всички си даваме сметка.

Първо, до невъзможността да стигнем до съгласие дори и по въпроси, които не просто предполагат, а налагат необходимостта от национална позиция. Типичен пример е приемането на декларацията в понеделник на извънредното заседание. 

Второ, до истерично раздухвана враждебност към мнозинството, която се трансформира във враждебност към институции, а това засилва недоверието към държавата и накърнява общата репутация на държавата, до засилване на разочарованието и омерзението на хората от всичко, което е свързано  с политика и политици. Това, дами и господа народни представители, се трансформира в отчуждение и ниска избирателна активност, а не в симпатии към политически формации, дори и в лицето на извънпарламентарната опозиция, която живее с усещането за непорочност.

Междупрочем за всичко това допринася и фактът, че  в многогласието на опозицията не може да се открои разумната и реалистична алтернатива. Извън отрицанието не може да се намери предложението, което да ни накара всички заедно да го подкрепим, независимо че то би могло да изхожда от средите на опозицията. Аргументите за подобно твърдение също могат да се открият в дискусията, проведена в понеделник. Например аз ще посоча предложението да обявим обща криза и да действаме не по разпоредбите на Закона за енергетиката, а по Закона за управление на кризи, сякаш това ще отвори крановете на руско-украинската граница или до предложението за прекратяване на договора с „Газпром”, сякаш това автоматично ще ни докара газ от Скандинавия, Северно море или от Северна Африка.

Лесно може да се прогнозира, че в икономически план сегашната сесия ще минава под знака на негативното влияние на световната финансова и икономическа криза, видимото й отражение върху българската икономика. Вече виждаме и силно отрицателното проявление и огромните проблеми, създавани в резултат на безпрецедентното прекратяване на доставките на природен газ.

Лавинообразно ще нарастват и щетите и загубите и въпреки голямата разлика в оценките между 100 и 600 млн. лв. е ясно, че това е едно голямо натоварване на българската икономика. Несгодите на хората в тази ситуация не могат, разбира се, да бъдат оценявани.

В обществен план атмосферата ще се определя от емоциите и страстите, които обичайно съпровождат всяка предизборна обстановка, но допълнително утежнявана от съзнателно провокирани протести. Ще добавя, че съществуващи и разбираеми поводи за напрежение със сигурност ще бъдат експлоатирани от политически сили, преследващи повече от всичко собствените си интереси. Със сигурност и в днешните протести, въпреки основателните по принцип аргументи, които се споделят у част от протестиращите, можем да открием разнородност, разнопосочност и силна политизираност.

През тази сесия Парламентарната група на Коалиция за България ще изведе следните  приоритети, дами и господа народни представители.

Първо, развитие на политическата система и разширяване на участието на гражданите в управлението. И тук особен акцент поставяме на изборното законодателство, промените в избирателната система, мерките срещу купуването на гласове, окончателното приемане на Закона за участие на гражданите в управлението на страната.

Второ, в борбата срещу корупцията и престъпността, развитието на съдебната система, усъвършенстването на наказателната политика. Тук вниманието ни допълнително ще бъде фокусирано върху развитието и съответно изпълнението на задълженията, произтичащи по Глава „Правосъдие и вътрешни работи”, както и върху ангажиментите, свързани с развитието на системата за усвояване и контрол на средствата по еврофондовете.

Трето, законодателство в социалната сфера с фокусиране на вниманието върху здравеопазване, образование, демографска политика, култура.

Четвърто, разбира се, не пренебрегваме и законодателството в сферата на медиите и информационното общество.

Следва законодателството в областта на отбраната и националната сигурност, което ще даде допълнителен тласък на реформите в сектора за сигурност и вече има готовност Комисията по отбраната в четвъртък да започне разглеждането на новия Закон за отбраната и въоръжените сили.

 

Законодателство в областта на местното самоуправление и териториалното развитие. Тук, разбира се, ще откроя Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройството на територията.

Не на последно място по важност – законодателството в областта на данъчната и финансовата политика.

Дами и господа народни представители, завършвам с мнението, че предпоследната сесия на Народното събрание не е най-удачната от гледна точка на амбиции и очаквания за обем и качество на продукта на нашата дейност. При повече ангажираност със сигурност бихме могли да се доближим поне малко до разбирането на избирателите за морал и отговорност в поведението на народните представители.

Освен пряката законодателна дейност, ние ще продължим да залагаме на коректните отношения и на доверието между партньорите в тройната коалиция, ще разчитаме на диалога и партньорството със синдикати, работодатели и неправителствени организации. Ще продължим да полагаме всички усилия, за да изпълним своите ангажименти като управляващи пред нашите избиратели и това да ни позволи да застанем с открити лица пред всички тях и пред европейските ни партньори. Благодаря ви за вниманието.