Георги Божинов към Томислав Дончев: Под външен натиск ли взехте решението да се подпише търговско-икономическо споразумение с Канада?

Редица европейски страни, чрез своите правораздавателни органи, забраниха на правителствата си предварителното изпълнение до ратифицирането му

„Решението на правителството да подпише търговско-икономическо споразумение с Канада под външно внушение ли беше или по вътрешно убеждение на българските министри?” Това попита народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Божинов по време на блиц-контрола към вицепремиера Томислав Дончев. Божинов обясни, че това споразумение се  определя като аналог и своеобразен байпас на известното Трансатлантическо споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и Европа. „Редица европейски страни, чрез своите правораздавателни органи, забраниха на правителствата си предварителното изпълнение до ратифицирането му от всички парламенти на 28-те страни”, обясни  той. Народният представител посочи и друго достойно поведение на регионални правителства в Европа, които отказват да подпишат споразумението и дефинират ясно интересите си. „В България такъв дебат нямаше. От тази трибуна управляващите ни уверяваха, че ще бъде направен сериозен анализ, ще бъдат изследвани ползите и загубите и България ще има компетентно решение. Имаше и обещания, че като народни представители ще бъдем запознати с тях”, припомни той.

Божинов подчерта, че новоизбраният президент на САЩ е прекратил работата по Трансатлантическото споразумение с аргумента, че то е толкова изнесено по посока на интересите на големите компании, че то може да задуши гръбнака на националната американска икономика, оценява го като неизгодно и няма да продължи преговорите. „Не съм убеден, че вие, с такава дълбочина и отговорност към българската икономика, за малките и средни предприятия, а с големи почти не разполагаме, сте взели това решение”, коментира Георги Божинов.