Илияна Йотова: Правителството е обещало на Брюксел да строи още бежански центрове

Дек 05, 2016 Новини БСП в медиите 0 970

05.12.2016 г.

Изграждането на три нови бежански центъра и трансформацията на един транзитен център са част от ангажиментите, поети от кабинета „Борисов” срещу получаването на европейска помощ за защита на границите. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” новоизбраният вицепрезидент на Република България - Илияна Йотова, като позова информацията си на официален отговор на ЕК на неин парламентарно зададен въпрос. От отговора на ЕК се разбира още, че обявените от премиера в оставка 160 млн. евро помощ всъщност не са 160, а 112, от които 10% са национално съфинансиране. По-голямата част от парите отиват за комуникационно оборудване и друга техника, но 19 млн. са специално за центровете.

Според Илияна Йотова „във всеки момент може да се повтори Харманли” и е много важно да се изясни какви още са външнополитическите ангажименти, поети от правителството. „По време на кампанията се говореше, че се заиграваме със страховете на хората”, припомни Йотова и запита защо мястото и датата на откриване на обектите не е била една от темите на КСНС. Според нея има риск следващото правителство да се окаже в ситуация, в която страната е поела ангажименти, които не може да изпълни. Според Илияна Йотова КСНС се е провел протоколно, а решенията за изхода от политическата криза са се взимали след това в частни паралелни срещи в резиденции.

Помолена да коментира вътрешнополитическата обстановка, Йотова сподели, че вече не може да се занимава с такъв тип политика и говори като член на БСП в оставка. Въпреки това, тя заяви, че има уверението, че когато БСП получи мандата, тя ще го върне. „БСП не бива да взима мандата, всеки опит за съставяне на правителство в рамките на този парламент ще бъде агония. Този парламент е изчерпан и не може да се събере стабилно мнозинство.” Йотова сподели личното си мнение, че правителство, съставено от десни и леви партии, не работи, като посочи за пример Германия, където има индикации, че ако партията на Меркел спечели предстоящите догодина избори, ще се обърне за разговор към Зелените, а не към ГРСДП.

Илияна Йотова определи себе си като „ляв човек”, но беше категорична, че няма да е „проводник на партийни заповеди”. „В президентството се защитават националните интереси, няма да следваме партийни повели. Ген. Радев и аз сме екип и ако се наложи да съставя служебен кабинет, ще му помагам. За всички 27 години имаше два типа отношение между президент и вицепрезидент – или имаха сериозен конфликт или не се помнеше името на вицепрезидента. Ген. Радев и аз ще покажем, че има трети път.”