Георги Търновалийски: Защо не са отпуснати средства на Пловдив по програмата за Европейска столица на културата?

Манол Генов: Получиха ли пловдивчани 4 млн. лв. и кога ще получат тези 5 млн. лв, заложени в бюджета за 2017г?

„Защо не се изпълнява решение на МС и какви са причините да се бави превеждането на целевата субсидия за община Пловдив, във връзка с избирането й за Европейска столица на културата и кога ще бъдат преведени?” Този въпрос отправи народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски към министър Владислав Горанов.  Той припомни, че на 01.04.2015 г. на свое заседание Министерският съвет е одобрил програмата 2015г.-2019г. за избрания за Европейска столица на културата български град. По думите му за подпомагането на реализацията на тази програма правителството е определило целева субсидия в размер на 20 млн. лв. „Със същото решение се определя, че средствата трябва  да се предоставят по бюджета на община Пловдив като бъдат разпределени за целия период :  2015 г. – 1,5 млн. лв.; 2016 г. – 2,5 млн. лв.; 2017 г. – 5 млн. лв.; 2018 г. – 5 млн. лв.; 2019 г. – 6 млн. лв.”, каза още социалистът. Според него за успешното осъществяване на инициативата Европейска столица на културата през 2019 г. Пловдив се нуждае от инвестиции, подготовка и провеждане на културната програма, инфраструктура, реклама. Търновалийски обясни, че посочената целева субсидия от републиканския бюджет е заложена във финансовата рамка на апликационата форма, с която община Пловдив спечели конкурса Европейска столица на културата 2019 г. „Преди седмица кметът на община Пловдив обяви, че държавата не е изплатила нито лев от субсидията, която градът на тепетата е трябвало да получи”, каза още той. 

Манол Генов: Получиха ли пловдивчани 4 млн. лв. и кога ще получат тези 5 млн. лв, заложени в бюджета за 2017г?

„Явно сте обещали пари на община Пловдив, превели сте ги за различни дейности, които те са имали да извършват. Има сериозно разминаване. И пловдивчани, и Пловдив се чувстват ощетени”, така се обърна депутатът от левицата Манол Генов към министър Горанов. Той обясни, че в препоръките на международната комисия и нейното жури, които са били отправени към община Пловдив, за първи път в историята на тази европейска инициатива, открито се препоръчва правителството на Република България във възможно най-кратки срокове да изпълни ангажиментите си по тези приети решения от 01.04.2016 г.

„Това, че в бюджета за 2017 г. са заложени следващите 5 млн. лв. не е достатъчен аргумент и успокоение за пловдиевчани, че това ще се случи”, заяви Генов.  Той подчерта, че програмата е одобрена от правителството, има записано обновяване на съществуващата културна инфраструктура – музеи, галерии, театри, концертни зали и центрове, има обекти с които ще се подобри градската среда – паркове обществени пространства, градини.  „Получиха ли пловдивчани 4 млн. лв. и кога ще получат тези 5 млн. лв, заложени в бюджета за 2017г?”, попита Манол Генов