Корнелия Нинова: За да променим България, трябва да променим партиите и да ги обърнем към хората

Декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

Не мога да приема лидер на друга партия да говори от името на нашата партия. Затова взимам и аз думата и ще вървя по тезите, които засегна господин Сидеров.  

БСП няма да приеме власт на всяка цена

Първо-  призивът за отговорност към държавата и общ кабинет между БСП и ГЕРБ. Такъв призив многократно и настоятелно беше отправян по време на КСНС от различни участници, лидери на партии, президент, няколко пъти при това. Това отговорност пред държавата ли е или власт на всяка цена? За нас е власт на всяка цена, а ние не я искаме. 

Не можеш да вземеш мандат и да направиш кабинет просто и само, за да участваш във властта, трябва да има принципи. И няма как, когато говорите колега, за това, че Съединението прави силата, да ни убедите, че ние тук можем да се обединим около приемането на постановление 208 за трайно заселване на бежанци в България; нито можем да се обединим върху взимането на 16 млрд. заем, нито около взимането на пръстови отпечатъци на хората в болниците, нито върху унищожаването на държавното и общинското образование. Такова обединение би било предателство към националния интерес и власт на всяка цена, за да се намираме в топлите си местенца. БСП няма начин да влезе в този сговор.

Няма договорки между БСП, ГЕРБ и Слави Трифонов. Съобразяваме се с гласа на народа

Мажоритарен вот. Твърдите, че това било договорка между ГЕРБ, БСП и Слави Трифонов. Да припомня, уважаеми колеги, че позицията на БСП преди референдума беше, отговорете с 3 НЕ на тези въпроси. За никакъв сговор не може да става въпрос между нас, Слави  Трифонов и ГЕРБ. След резултата от референдума разбираме какво ни казват тези над 2 млн. хора и сме готови да се съобразим с тяхното мнение. Мисля, че така е почтено и откровено. Да кажеш "да като политическа сила- ние имахме друга позиция, но щом такава част от народа ни говори, затова сме готови да я преосмислим." Не заради ГЕРБ или заради Слави Трифонов, а заради тези над 2 млн. българи.

БСП е националноотговорна партия и няма да участва в пазарлъци за редене на кабинет

Имаше противоречие в това, което каза колегата. Ние сме национално безотговорни, защото ей сега, веднага не взимаме властта и не започване да управляваме, но в същото време, едва ли не, сме се съгласили също толкова национално безотговорно, да бъде приет бюджета.  Ние проявихме национална отговорност когато казахме, че няма да внасяме предложения между първо и второ четене по бюджета, за да не оставим България през зимата и в цялата следващата година без бюджет. Това е национално отговорно и не виждам защо трябва да бъдем упреквани за това. 

Обратното щеше да доведе до това- учителите да са без увеличения на заплати, децата с увреждания без увеличение, минимална заплата без увеличение. Ние ви подкрепихме за пенсиите колеги, не защото е популистки ход, а защото през 2008 г. в управлението си БСП приложи точно тази схема на увеличение на пенсиите – преизчисляване и увеличаване на минималните пенсии. Ние сме го правили това и за нас то е принципна политика и затова ви подкрепяме, а не като пазарлък за формиране на кабинет.

Същото се отнася и за споменатото за БАН. Ние подкрепихме това решение, защото смятаме, че то в справедливо, че трябва да се инвестира  в наука, за да се върне през икономика и работни места. 

Каквото и да се опитат да правят ГЕРБ в рамките на това НС, ще е агония

От началото на този кабинет сме твърдели едно и също нещо - това не може да сработи дълго. Това не беше принципна коалиция върху програма и политики. Досега, за тези две години това беше пазарлък за власт и постове. Хората отвън сигурно не са го виждали, но ние в тази зала сме го виждали- прекъсване на заседание,  за да се спазарите навън това кой как ще гласува и срещу това какво ще получи. Не един път сме го виждали. Това беше тази коалиция. Сега се опитвате да развиете нещо подобно, за това от началото, до днес и до края на този парламент ще твърдим, че той се изчерпа. Каквото и да се опитвате да правите ще е агония

За това национално отговорното поведение е да отидем на избори и каквото каже народът. Не какво си представяме- ние дали ще имаме 138 или 140. Така е почтено към него, а не това задкулисие което въртите тук.

БСП прояви мъдростта  да усети желанието на хората за промяна и да им я предложи  

Светът върви в друга посока, призова господин Сидеров, да обърнем внимание на това.  БСП усети, че светът върви към промяна и че трябва да предложи на българския народ промяна и тя се казва Румен Радев. БСП разбра, че народът е срещу статуквото, срещу политическите партии, такива каквито сме всички тук, вгледани в собствения си интерес, собственото си обогатяване и благосъстояние, а не това на народа. Ние затова предложихме такава кандидатура, необременена от задкулисие, от обществени поръчки, корпоративни интереси, от  тези 25 години на прехода. Чист човек, който е патриот и може да пази националния интерес.  Това е основата на победата на Радев и на БСП – мъдростта на партията да усети тази промяна предварително и да я предложи на хората. Това е резултатът от нашите действия и качествата на нашата президентска двойка. Но и нещо повече, що се отнася до промяната, към която светът върви и Европа.  Повечето от нас, обществени дейци, политолози, социолози  се взряхме в дебата за мажоритарната система

Уважаеми колеги,

За нас промяната, която се очаква, е далеч е по-сериозна и надхвърля изборните правила.. Тя е промяна, ако искаме да запазим институциите, партийността, държавността, да променим партиите отвътре,  да покажем на хората, че можем сами да се променим, така както те очакват. Това означава адекватни обещания, които можем да изпълним. Без див популизъм- само и само да спечелим избори, обещания които са обърнати към тях, а не към тези 7 фирми, които постоянно източват държавния и човешкия ресурс в България,  работа за тях, а не за тези кръгове, с които е обрасла политическата класа.  Това ще бъде адекватният отговор към хората. 

На второ място са лицата, които ще олицетворяват тази политика. Как лице, което е било лице на целия  преход, на всички грешки на прехода, на това, че хората ги олицетворяват със своето страдание, може да олицетворява нещо ново. Нека за това да помислим. Така се обръщаме към вас. Готови ли сме и възможно ли е партиите да се откажем от нашата самодостатъчност, от благосъстоянието личното, на политическия и партийния елит и да се обърнем към това, което хората очакват и да се опитаме да го решим.  Да, нека променим избирателните правила, но това няма да е достатъчно. Ще мине време и ще видите, че това не е достатъчно. Друга е голямата промяна, тя започна в света и е тази антиглобализация, антинеолибералния модел. Това е голямата промяна в света. Време е да я вкараме в България и тя да мине през промяна на партиите, за да отговорим на очакванията на хората.