Има опасност от налагане на авторитарно управление в страната

Дек 20, 2009 Новини БСП 0 1661

  БСП няма да е демократичен параван при нарушаване на парламентаризма и на демократичните стандарти   Управлението на ГЕРБ отлага икономическия растеж и повишаването на доходите на гражданите за по- добри времена

 

БСП няма да е демократичен параван при нарушаване на парламентаризма и на демократичните стандарти

 

Управлението на ГЕРБ отлага икономическия растеж и повишаването на доходите на гражданите за по- добри времена. То поставя на изпитание редица социални придобивки като правото на труд, възможността за самоосигуряване на значителна група лица, за размера на студентските стипендии и доходите на земеделските производители. Това заяви членът на ИБ на НС на БСП Янаки Стоилов при представянето на Политическата позиция на Националния съвет на БСП по правителствената програма, политиката и управлението на ГЕРБ.  Според социалистите управленската програма на правителството в съчетание с Бюджет ‘2010 предлага действия противоположни на тези, които се очаква от държавата в условия на криза. Стилът на управление на ГЕРБ освен с авторитарност се характеризира с популизъм, остро противопоставяне, недостатъчна компетентност и непоследователност, се посочва още в позицията на БСП.

Според левицата правителството на ГЕРБ индиректно обещава, че трудът в България ще продължава да бъде най-ощетяван в сравнение с всички други страни в Европа. Липсва убедителен отговор на най-голямата тревога на гражданите - увеличаването на безработицата. Управляващите не правят разлика между оправданото намаляване на административни разходи и съкращаването на социални и инвестиционни разходи. В резултата на това се застрашава запазването на вече придобити социални права на гражданите, а тежестта на икономическата криза се прехвърля върху хората, които се нуждаят най-много от социална защита.

Рязкото увеличаване на минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се от 260лв. на 420лв., което планират управляващите, поставя в критично положение голяма част от дребния бизнес. Средствата за болнична помощ в бюджета остават в първоначално предложения значително ограничен размер. В същото време голяма част от набираните от здравни осигуровки  средства няма да се използват за здравеопазване, а за попълване на фискалния резерв. Актуално остава и намерението на управляващите за значително намаляване на броя на болниците, предупреждават от БСП.

Пропуснатото време и бюджетът за 2010г. показват, че поне в началния етап от управлението на ГЕРБ българското земеделие няма да прогресира и ще бъде изправено пред допълнителни изпитания. Правителството не е нотифицирало нито една държавна помощ за сектора, се посочва в позицията на социалистите.

Според левицата колебливата и неопределена политика в такива важни сектори като енергетика продължава и след първите 100 дни на управление на ГЕРБ. Липсва категорично изразено отношение към стратегически енергийни проекти като Южен поток и АЕЦ Белене. На лице е и изоставане в първоначално обявения график на процедурите по завършване на трите магистрали - Тракия, Марица и Люлин. Правителството не предлага и нови решения по отношение на управлението на европейските фондове.

Янаки Стоилов отбеляза, че административната реформа на управляващите се свежда до закриване на няколко агенции и съкращение на служители. Според БСП извършените структурни промени и намаляването на броя на държавните служители се използват от  управляващите за отстраняване и респективно назначаване на служители по политически мотиви. От друга страна значителното увеличаване на престъпността през последните месеци се дължи не само на задълбочаването на икономическата криза, но и на масовите и в много случаи необосновани кадрови промени. Социалистите поставят въпроса дали опитите за овладяване на МВР и службите за сигурност не са мотивирани от преследване на лични и икономически интереси на управляващата партия и нейните лидери. По повод проведените в последните дни акции на МВР очакваме да има реален процесуален резултат, добави Стоилов.

От БСП предупреждават, че опасността от масово закриване на общини не е отпаднала. В условията на продължаваща икономическа криза, при значително намаляване на капиталовите разходи и на собствените проходи на общините много от тях ще изпаднат в тежка ситуация.

В областта на образованието програмата на правителството е твърде обща и не дава достатъчно ориентири за управленско съдържание и законовите промени, сред които са начините за придобиване на научни степени и звания. Притесненията ни са, че ще бъде намалено качеството при процеса на получаване на научни степени и звания, а от там и на науката и висшето образование, обясни Янаки Стоилов.

Преди парламентарните избори на 5 юли БСП предупреди за опасността от налагане на авторитарно управление в страната. Днес тези предупреждения в голяма степен се оказват верни. Демокрацията и разделението на властите в България формално съществуват, но практически не действат ефективно поради опитите за концентриране на цялата политическа и дори икономическа власт е тесен кръг лица. Нарушава се разделението на властите и се ограничава свободата на словото. Парламентът става придатък на изпълнителната власт и подчинен на волята на премиера. Наблюдава се вмешателство в съдебната система и пренебрегване на върховенството на закона. Не съда, а управляващите раздават обвинения и „присъди".  Справедливостта е заменена с възмездие и насаждане на омраза, които активно се пропагандират от ГЕРБ. Опозицията, главно в лицето на БСП, не само е упреквана за миналото, но постоянно е обвинявана и дори заплашвана. Самият премиер определи като грешка това, че БСП не е била забранена. С тези свои методи ГЕРБ, която претендира за европейско развитие, може да застраши европейския път на България.

Социалистите са категорични, че БСП няма да е демократичен параван при нарушаване на парламентаризма и на демократичните стандарти. Партията трябва да намери способност и сили не само да се защити, а да бъде изразител и защитник на хората на труда и на демократичните завоевания, се казва още в позицията на Националния съвет на БСП.

На днешното си заседание ръководството на партията прие състава и броя на работните органи /10 комисии и 15 съвета/ и начерта пред тях най- важните задачи, които трябва да постигнат. Тези органи не представляват правителство в сянка, заяви Корнелия Нинова. Тя обясни, че това са работни, органи на НС на БСП, които съвместно с ИБ и ПГКБ трябва да изготвят алтернативни политики на управляващите.  Съветите, които са отворени за външни експерти, ще изготвят анализи по секторни политики и алтернативни предложения. До 20 януари съветите и комисиите трябва да представят своите планове за работа, както и най- важните задачи, които си поставят за близките месеци.

 

Комисиите и техните председатели са:

 

Комисия по идейно и програмно развитие на БСП - Георги Пирински

Комисия по организационни въпроси и връзки с местните структури на БСП - Ненко Темелков

Комисия по взаимоотношенията на БСП с политически партии - Росен Малинов

Комисия по подготовката и развитието на кадрите на БСП - Валери Жаблянов

Комисия по политическата комуникация и медийната политика на БСП - Юрий Борисов

Комисия за работа на БСП с младежта - Михаил Балабанов

Комисия по политическо образование - Ивелин Николов

Комисия за защита на правата на членовете и симпатизантите на БСП и други граждани срещу политическо преследване - Младен Червеняков

Комисия за допитване по политиката и дейността на БСП - Янаки Стоилов

Комисия за работа на БСП със структурите на гражданското общество, синдикатите и съсловните организации - Мая Манолова

 

Съветите и техните председатели са:

 

Съвет по местно самоуправление и регионална политика - Димчо Михалевски

Съвет по европейски въпроси и управлението на европейски фондове - Атанас Папаризов

Съвет по икономическа политика, енергетика и туризъм - Явор Куюмджиев

Съвет по труда и социалната политика - Драгомир Стойнев

Съвет по бюджет и финанси - Румен Овчаров

Съвет по земеделие и гори - Светла Бъчварова

Съвет по здравеопазване - Емил Райнов

Съвет по образование, наука, младежта и спорта - Атанаска Тенева

Съвет по култура, духовност и медии - Стефан Данаилов

Съвет по транспорт, информационни технологии и съобщения - Петър Мутафчиев

Съвет по законност, ред и правосъдие и борба с корупцията - Михаил Миков

Съвет по национална сигурност и отбрана - Ангел Найденов

Съвет по правата на човека, вероизповеданията и междуетническите отношения - Велислава Дърева

Съвет по околна среда и климатични промени - Атанас Костадинов

Съвет по външна политика - Кристиан Вигенин