Проф. Румен Гечев: ГЕРБ осъществи атентат срещу българската наука

Валери Жаблянов: За нас инвестицията в науката е бъдещето на страната. ГЕРБ го унищожи

„ГЕРБ осъществи атентат срещу българската наука. Те гласуваха против увеличение на бюджета на БАН с крайно необходимите 10 млн. лв., който щяха да направят възможно нормалното функциониране на академията, в т.ч. продължаването на докторските програми на 600 умни, кадърни, проспериращи българи”. Това заяви зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев пред журналисти в парламента. Според него ГЕРБ са осъществили атентат и срещу българската демокрация, защото два пъти ключовата бюджетна комисия е гласувала „за” тези 10 млн. лв. „Два пъти в парламентарна зала ГЕРБ не се съобразява с волята на комисията, разиграва театри. Макар, че в пленарна зала решението също беше подкрепено, те отново, използвайки мръсни трикове, се опитват да бламират решението на парламента и да блокират финансирането на флагмана на българската наука – БАН”, посочи проф. Гечев. Според него се провежда умишлена политика за ликвидиране на БАН. „Борисов намали бюджета им с 26 млн. лв., а Орешарски го увеличи и с тенденция да расте”, припомни проф. Гечев. 

Валери Жаблянов: За нас инвестицията в науката е бъдещето на страната. ГЕРБ го унищожи

„Това, което се случва в НС отразява разбирането на мнозинството и на правителството на Борисов за мястото на България като една неразвита, примитивна държава, с напускащо население. За нас инвестицията в науката е бъдещето на страната. Именно това днес беше унищожено”, допълни по темата народният представител Валери Жаблянов. Той е категоричен, че правителство с това мнозинство повече е невъзможно. „Изборите са решение за оцеляването не само на БАН, а на българската държавност и народ”, каза още Жаблянов. 

Жельо Бойчев: Ще оспорим гласуването за бюджета на БАН

„Ще оспорим гласуването за бюджета на БАН. Прегласуването на чл. 16 е грубо нарушение на правилника на НС, защото той беше прегласуван два пъти”, каза депутатът от левицата Жельо Бойчев. Той е категоричен, че не може нещо да се прегласува по сто пъти, докато малцинството в парламента не наложи волята си върху мнозинството, което няколко пъти е гласувало „за”. Бойчев обясни, че за да покажат своята бруталност и неглижиране на българската наука, ГЕРБ използват трик да прегласуват чл. 1, където отказват  да отразят приетите от депутатите корекции.