Георги Гьоков: Справедливостта, солидарността и грижата за хората с ниски доходи изискват да се вдигне максималния осигурителен доход

„Пенсионната реформа” на ГЕРБ е антисоциална. Те държат умишлено милиони българи в бедност

“Справедливостта, солидарността и грижата за хората с ниски доходи, особено тези около прага на бедност, изискват да се вдигне максималния осигурителен доход. Дори увеличението да не е в размер на десет минимални работни заплати, каквато е препоръката на Международната организация на труда, то поне да е с ръста на МРЗ за страната, която става от 420 на 460 лв., или увеличение с 9,52 на сто.” Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков от парламентарната трибуна.  По думите му справедливостта изисква и увеличение на максималния размер на пенсиите.

„Не е ясно от мотивите на вносителите кое налага в проектобюджета за 2017 г. максималният осигурителен доход да се замразява на нивото си от 2015 г., т.е. на 2600 лв., въпреки, че има съществени основания за увеличаването му”, коментира той и допълни, че се предвижда запазване на максималния осигурителен доход на достигнатото ниво. „И това е странно, защото се намалява съотношение между максималния и минималния осигурителен доход, но от друга страна не е странно, защото принцип на ГЕРБ е като управляват да облагодетелстват високо доходните групи по линия на данъчните и осигурителни задължения, за сметка на тези с ниските доходи”, обясни Гьоков.

Принципът, че по-богатите трябва да понасят по-голяма осигурителна тежест е чужд на ГЕРБ

„Въобще принципът, че по-богатите трябва да понасят по-голяма осигурителна тежест ви е чужд. Тук действате също така последователно и упорито, както при нежеланието ви да въведете някакъв вид прогресивното подоходно облагане. Ако по някакъв начин, като управляващи, ви е грижа за хората с ниски доходи, живеещи под и около прага на бедност, трябва да работите в посока най-богатите да понасят по-голямата тежест – и данъчна и осигурителна”, обърна се Гьоков към ГЕРБ от парламентарната трибуна.

„Пенсионната реформа” на ГЕРБ е антисоциална. Те държат умишлено милиони българи в бедност

„Направихте една антисоциална „пенсионна реформа”, която изтъквате, като най-сериозния си успех за реформи в социалната сфера. Залъгвахте хората, че с тази реформа ще подобрите адекватността на пенсиите, т.е. ще ги увеличите. И сега е редно след като сте направили „реформата“, да видим с първия бюджет на ДОО, този за 2017 г., дали се постигат целите? Аз твърдя, че нито една от целите Ви не се изпълнява”, категоричен бе народният представител от левицата.

Той подчерта, че през 2017 г., а и за следващите години не се предвижда никакво увеличение на заварените пенсии, различно от досегашното осъвременяване с „швейцарското” правило. „Ние от левицата продължаваме да твърдим, че тези символични 2-3% по швейцарското правило далеч нямат нищо общо с реалната инфлация при реалното потребление на хората в третата възраст”, категоричен бе Гьоков и допълни, че реално инфлацията на основните стоки и услуги е доста по-висока. „Предвижда се индексирането на пенсиите от 1 юли средно с 2,4 %, но това едва ли ще компенсира нарасналите разходи за издръжка през 2017 г. за огромната част от българските пенсионери. Това ще доведе до увеличаване на минимална пенсия от 161,38 лв. на 165,25 лв. - с цели 3,87 лв., да не говорим за социалната пенсия от 118,03 лв. на 120,98 лв. - с цели 2 лв. и 84 ст. Не е ли геноцид, умишлено да държите в бедност милиони българи?”, попита Гьоков.

Майките с деца също са ощетени от изготвения бюджет

Народният представител коментира и обезщетението за отглеждане на малко дете по чл. 53, ал. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване. „Неговите неадекватни размери и неговото замразяване са едни от най-дразнещите обществото ни действия по време на бюджетната процедура. „Нищо ново под слънцето” ще кажат хората, които наблюдават действията на сега управляващите в социалната сфера. Миналата и по миналата година, ги преброихме – 14 замразени социални плащания в бюджета на ДОО и в Държавния бюджет включително и това”, категорично заяви Гьоков.

„Загрижени сте за демографията, за ниската раждаемост, за застаряващото население, но само на приказки и в декларации. Вместо да покажете, като управляващи загриженост към младите майки, да стимулирате младите хора да създават семейства и раждат деца, с тези замразявания наказвате точно работещите и осигурени бъдещи майки, без да засягате тези, които са на социално подпомагане”, каза също Гьоков.

Той подчерта, че Комисията по Бюджет и финанси не е подкрепило предложението на вносителя. „Т.е. отхвърлила е предложението размера на това обезщетение да е 340 лева, но е странно, защо никой не е направил предложение поне да стане 460 лева, макар и без да е обвързано с МРЗ, да е колкото нея”, посочи Георги Гьоков. Той каза още, че обезщетението, което получават лицата от фонд ,,Гарантирани вземания на работниците и служителите” при несъстоятелност на работодателя, също е замразено.