Предстои ни кабинет „Борисов 3”, БСП няма да участва в този сценарий, категорични от левицата

Жельо Бойчев: Борисов и ГЕРБ създадоха политическата криза, а сега искат да се явят спасители

„Предстои ни кабинет „Борисов 3”, хората са същите, министрите са същите, явно и подходът ще е същият. БСП няма да участва в този сценарий. Заехме категорична позиция, че в това Народно събрание оставаме опозиция”. Това заяви в ефира на bТВ народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Зафиров. Той подчерта, че трябва да има предсрочни парламентарни избори и те трябва да бъдат в края на март месец. Депутатът от левицата попита каква е причината за рязката смяна на позицията на премиера само за шест дни, след като е заявил, че трябва да отидем на предсрочни избори. По думите му целта е да се заметат следите и да няма справедливост.
Зафиров подчерта, че бавенето на президента Плевнелиев е подозрително. По думите му това е опит за гарантиране на собственото му политическо бъдеще. Той попита и за какво тежко положение в държавата говорят патриотите, което налага те да поемат мандат? Социалистът припомни, че управляващите до скоро са обяснявали в какво блестящо състояние е страната. По думите му те не разбират какво са казали хората на последните избори, че искат промяна и нова политическа конфигурация, а с предлагания сценарий това няма как да стане.


Жельо Бойчев: Борисов и ГЕРБ създадоха политическата криза, а сега искат да се явят спасители

„Президентските избори показаха, че има желание за промяна в България, което беше потвърдено от всички политически сили. Не ние сме виновни, че някои си промениха мнението.  Хора, които предизвикаха политическата криза, Борисов и ГЕРБ с подаването на оставка, сега искат да се явят като хора, които ще дадат решението за излизане от нея и ще са спасители, само и само да останат по-дълго във властта". Това заяви в ефира на БНР говорителят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев. По думите му резултатите от президентските избори и от референдума ясно са показали неодобрението от страна на гражданите към съществуваща политическа система. „Да се декларира и обещава едно и след това да се прави обратното доведе до липсата на доверие в политиците в България”,  каза още той.

Бойчев бе категоричен, че е очевидно, че преди КСНС е имало договорки и решението на ген. Радев да не идва, за да легитимира сключената политическа сделка е било правилно. „Конституцията ясно е казала, че той ще носи отговорност за своите действия като президент след 22 януари. По думите му в сегашното НС няма как да се постигне нужната стабилност и съгласие за осъществяване на важни промени, които предстоят пред държавата като тези в изборните правила. „Отиваме на изборите, за да ги спечелим, резултатът е в ръцете на българските граждани”, заяви социалистът.


Крум Зарков: Който и да стане премиер в рамките на това НС ще е кукла на конци на ГЕРБ

„Който и да стане премиер в рамките на този парламент ще е само заради волята на ГЕРБ и ще е кукла на конци, която да спечели няколко седмици или дни. Това заяви в ефира на БНТ Крум Зарков, член на ИБ на НС на БСП. Той зададе въпроса,  с какви причини управляващите искат да удължат животът на това НС, което е било бламирано от българските граждани?" По думите му в този парламент не може да бъде съставено стабилно правителство, което да проведе нужните политики. "Затова няма да приемем мандат и няма да подкрепим трета сила ако се приеме такъв", заяви Зарков.
Той припомни, че ГЕРБ са обяснявали, че ще има оставка след първи тур. След втори тур са се сърдили на патриотите, а сега ги подкрепят. „Няма как, когато те гонят през главния ход да се опитваш да се върнеш през прозореца”, категоричен бе той. По думите му сегашният президент трябва да състави служебно правителство, което да осигури нормален преход, а новият да насрочи предсрочни избори. „Всеки трябва да поеме своята отговорност, така както е записана в Конституцията”, заключи Крум Зарков.