Стоян Мирчев: Падна мантрата, че ГЕРБ са единствени и държавата не може без тях

Търсим обединение в ляво, но не с партии които само се зоват леви

„За 125 г. в динамични времена като сегашните БСП винаги намира силата да се адаптира и да се промени за по-доброто на държавата и хората. За разлика от другите партии БСП избягва популизма да обещава невъзможни решения”. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на ИБ на НС на БСП Стоян Мирчев. Той обясни, че  комисиите и съветите към Националния съвет на партията ще предложат адекватно решение на проблемите, които притесняват обществото. Според него има време това да стане преди предсрочните избори и е важно е да се покаже на хората, така че те да разберат предлаганата алтернатива.  По думите му, когато се намери правилният език и канали, за да се стигне до хората винаги има резултат, което се е доказало и от резултатите от президентските избори. 

Според Мирчев до доброто представяне на изборите са довели няколко основни фактора - ГЕРБ управляват държавата и след всяко тяхно решение хаосът се задълбочава; БСП намери най-правилата кандидатура в лецето на ген. Радев, както и че хората показаха своето недоволство към управляващите. „Падна мантрата, че ГЕРБ са единствени и държавата не може без тях. Държавата може без тях и ще се справя по-добре. Хората показаха смелост чрез вота си на президентските избори и им го показаха”, категоричен бе социалистът. Той заяви, че имаме нужда от обединител и ген. Радев е доказал по време на кампанията, че може да бъде този президент.

Търсим обединение в ляво, но не с партии които само се зоват леви

Мирчев подчерта, че БСП търси обединението в ляво, но много партии и само се зоват, че са леви. „С политиката си 2 години в управлението на държавата АБВ доказа, че само се зоват леви, но подкрепят едно дясно правителство и реформите му в ущърб на голяма част от хората”, допълни той.  По думите му, БСП търси обединение в ляво, да стигне до хората, които мислят за солидарно, мислят по-мащабно за държавата като такава, а не само за себе си. „Не търсим съвкупност от партии които се зоват леви без никакъв качествен смисъл в това”, заяви социалистът.

По темата за референдума, Мирчев заяви, че са притеснителни не резултатите от него, а тяхното тълкуване. По думите му законопроектът внесен от омбудсмана в НС поставя повече предизвикателства и опасности, отколкото решава проблеми на сегашната система. Според него разговорът трябва да е по-отговорен и по-задълбочен. Той подчерта, че по въпроса за мажоритарната система, БСП е взела решение на своя Национален съвет да се допита до експерти от БАН, университети, конституционалисти, за да може да се прецени кой вариант на мажоритарна система ще е най-подходящият за българските условия. „Има референдум, с който трябва да се съобразим, но не само защото някой притиска, без да го интересува какви ще са последиците, и да се бърза и да се направи за един месец. „Когато се работи по този популистки модел не се стига до добър резултат.  Трябва да се подходи държавнически и отговорно”, категоричен бе депутатът. 

Мирчев заяви, че за две години сме се нагледали на достатъчно задкулисия и минаване по какъв ли не начин на едни от най-спорните решения, като колосалните заеми. „Председателят на партията ясно заяви, че в рамките на този парламент няма да приемем мандат и няма да подкрепим и трета партия за приемането на такъв. Въпреки, че си е хвърлил оставката Борисов продължава да управлява. Това е начин за пред обществото да опита да се прави на управляваща опозиция”, заключи Стоян Мирчев.