Жельо Бойчев: В рамките на това Народно събрание няма възможност да бъде съставено правителство

Ще предложим модерна фискална политика, която преразпределя по много по-справедлив начин

„В рамките на това Народно събрание не считам, че има възможност да бъде съставено правителство. Каквито и конфигурации да бъдат направени в това събрание, те биха изглеждали като поредната сделка, без да е ясно кой ще носи отговорността за това правителство“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев по БНТ. Според него 38 народни представители са прекалено малко, за да може БСП да провежда своите политики. „Задачата на БСП е да отиде на предстоящите избори с нова програма за развитието на България, на база на доверието, което ни е дадено, да носим тази отговорност. Имаме категорично решение, че ние и наши представители няма да участват в служебните кабинети“, каза още той. 

Ще предложим модерна фискална политика, която преразпределя по много по-справедлив начин

„Ще предложим модерна фискална политика, която преразпределя по много по-справедлив начин и няма да бъде за сметка на данъците на хората на труда“, заяви народният представител. По неговите думи трябва да се преразгледа това, до което е довела крайно дясната политика – огромно разминаване в това как се облагат доходите в труда и капитала. „Дори в бюджета, който се предлага за следващата година, отново имаме ръст на данъци“, поясни той. 

Бойчев коментира, че президентските избори са били спечелени от българските граждани и за България. „БСП беше в основата с това, че успя да разбере ситуацията и да номинира един кандидат, който по най-добрия начин олицетворяваше президентската институция“, подчерта той. Според него БСП е успяла да се мобилизира в тази кампания и да повярва, че може да спечели тези избори и го направи. „Имаме нелеката задача да задържим доверието на хората“, допълни депутатът от левицата. „Нямаме никакво намерение да се бъркаме в работата на новоизбрания президент Радев“, подчерта Бойчев. Той е на мнение, че резултатът е достатъчно категоричен и това му дава възможност да бъде с развързани ръце и да не бъде зависим от която и да е политическа сила. „Той трябва да изпълни поетите си ангажименти – да защитава националния интерес“, посочи той. 

БСП ще  направи предложения за промени в избирателната система, но ще търси и широка дискусия

Народният представител посочи, че БСП си е взела поука от референдума и резултата му. „Няма как да не се съобразим с волята на българските избиратели. Те показаха категорично, че не са доволни от политическата система и резултатите, които дава в момента“, обясни той. По неговите думи левицата ще  направи предложения за промени в избирателната система, но ще търси и широка дискусия, защото тази промяна не е лека задача. „Толкова години сме оцелели, защото сме били на страната на хората. БСП ще бъде тази политическа сила, която ще отстоява интереса на обикновения човек“, каза още Бойчев. Той подчерта, че ГЕРБ искат бързо да въведат мажоритарната система, защото могат да влияят върху районирането, с оглед на това, че държат местната власт, имат голям ресурс и считат, че през такъв тип система ще се върнат отново във властта.