Земеделските производители не получават пълната сума на единното плащане на декар

Земеделските производители не получават пълната сума на единното плащане на декар, заявиха депутати от Коалиция за България

Земеделските производители не получават пълната сума на единното плащане на декар, заявиха депутати от Коалиция за България. Пенко Атанасов обясни, че вместо земеделските производители да получат пълната сума на единното плащане на декар около 22 лева, те получават само европейските средства - 16 лева на декар. Тези средства няма да бъдат платени в пълния им размер тази година, а вероятно втората част ще бъде платена следващата година. Обезпокояващо е също така, че само 10 процента от животновъдите са получили дължимите им средства от 29 лева на глава животно, а голямата част - 90 процента, са получили половината от сумата.

От левицата настояват министърът на финансите Симеон Дянков и министърът на земеделието Мирослав Найденов да дадат конкретна информация в парламента дали тази година няма да бъде платено обещаното на земеделските производители национално финансиране от 150 милиона лева за директни плащания, както и каква част от 61 милиона лева няма да получат животновъдите.

„Нашите основателни съмнения са, че има задкулисни действия на министъра на финансите за ограничаване на разплащанията от този източник, отново с цел да се балансират сметките на държавата", заяви Димчо Михалевски.