Българската държава трябва да помогне за трайното уреждане на въпроса за Българския културен център в Одеса

Дек 16, 2009 Новини БСП 0 1652

Трябва да започнат разговори за трайно уреждане на въпроса за Българския културен център в Одеса

Трябва да започнат разговори за трайно уреждане на въпроса за Българския културен център в Одеса. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев след срещата си с делегацията на Асоциацията на българите в Украйна. Според лидера на социалистите българското правителство трябва да влезе в контакт с правителството на Украйна и да помоли то да се намеси и да отложи всякакви разпоредителни действия със сградата на културния център. Бившият премиер заяви, че трайното решение на въпроса е или закупуване или замяна, тъй като украинската страна търси варианти за сгради във Варна и други градове.

Станишев посочи, че преди известно време е имало атака от областния съвет да се отнеме сградата на Българския културен център в Одеса и тогава е помолил министър-председателя на Украйна Юлия Тимошенко за съдействие и намеренията на областния съвет са били спрени. Бившият премиер отбеляза, че предишното правителство е започнало и проучвания за закупуване на сградата. „Лошото е, че в началото на декември има решение на областния съвет на Одеса за отнемане на сградата, която асоциацията ползва от дълги години и е изряден платец", коментира Станишев.

Според председателя на БСП много е важно българската държава бързо да се намеси за решаване на въпроса. „Това е национална кауза, не трябва да има деление партийно на леви, десни, центристи и трябва да намерим заедно начин да помогнем на българите в Украйна", добави Станишев.

Лидерът на социалистите посъветва представителите на асоциацията да настояват и пред другите парламентарни групи за продължаване на политиката за българите в чужбина и за запазване на фонда за финансиране на проекти на българите в чужбина.