За първи път от 5 години насам голяма част от пенсионерите няма да получат нито лев за Коледа

  Бойко Борисов откри предизборната кампания на Волен Сидеров с 20 млн

 

Бойко Борисов откри предизборната кампания на Волен Сидеров с 20 млн.лв. държавни пари за сметка на възрастните хора

 

За първи път от 5 години насам огромна част от пенсионерите няма да получат нито лев за Коледа. За сметка на това обаче управляващите планират да похарчат 20млн. лв. за ненужен референдум. За това предупредиха депутатите от Коалиция за България. Антон Кутев напомни, че предишното правителство всяка година е увеличавало размера на коледните добавки, като миналата година те са били по 150лв за всички пенсионери. „В момента те са по 25 лв. само за някои. Това е недопустимо", категоричен беше Кутев. По думите му референдуми могат да се правят и след месеци, а коледните добавки трябва да се платят сега, преди Коледа.

Кирил Добрев изтъкна, че и без референдум за новините на турски език по БНТ управляващите могат да ги спрат. „Вече не се учудвам защо е тази безусловна подкрепа на Атака към управляваща партия ГЕРБ. Бойко Борисов вчера откри предизборната кампания за президентските избори на Волен Сидеров и то с 20 млн.лв. държавни пари. Това е само първата вноска", каза Добрев. По думите му управляващите се готвят да харчат пари за неща, които към днешна дата не са актуални. „Тези пари могат да бъдат дадени на българските пенсионери и добавката да стене 50лв.", обясни депутатът.

От левицата предупредиха, че не е ясно и от кой бюджет ще бъдат отпуснати обещаните от правителството добавки. „Ако е от бюджета за тази година, да ги плащат веднага, а не след нова година. Ако е за 2010г., кога ще бъдат гласувани тези пари в залата и ще има ли въобще добавки и кога ще бъдат платени?", попита Добрев. „Опасявам се, че става дума само за приказки, парите не са предвидени и само се обещава", коментира Антон Кутев. По думите му идеята на управляващите, че се пестят пари и че е обран бюджетът, напълно катастрофира, след като за сметка на пенсионерите се вадят 20млн.лв. за референдум.

Според Петър Курумбашев какъвто и да е резултатът референдума, това не е антикризисна мярка. По думите му става дума за класическа подмяна на дневния ред на обществото. Той цитира проучване на Алфа рисърч, според което доверието в парламента през август месец е било 43%. Само 3 месеца по- късно е 17%.

Антон Кутев обърна внимание на заповед на министър Дянков от тази седмица, с която той грубо се намесва в работата на общините. Министърът забранява изплащането на всякакви добавки в края на годината от страна на първостепенните разпоредители. С това решение се отнема правото на хората да получат пари, които са предвидени в бюджета. „Спират се от чист популизъм, а социалният ефект е изключително тежък", категоричен беше депутатът.

Драгомир Стойнев коментира внесените от него и Михаил Миков предложения за промени в Закона за местните данъци и такси. Проектът предвижда да не се плаща такса в детските градини и ясли за деца, чиито родители са с първа и втора категория увреждания, за деца с тежки хронични заболявания и за деца, чиито родители са загинали в изпълнение на служебния дълг. Предложено е да има 50% намаление на таксата за деца сираци и за деца с един родител. „Проектът не е разглеждан в зала и е отхвърлян от две комисии", обясни Стойнев. По думите му този законопроект не намира разбиране от днешните управляващи. „Държавата бяга от отговорността да се грижи за младите хора. Най- странното е, че в бюджет 2010г. държавата отписа 7000 деца с увреждания", каза още Стойнев.

Социалистите предупредиха, че намаляват плащанията и за отопление. Правителството разделя парите на две плащания, въпреки че цената на дървата и въглищата не е една и съща в различните сезони на годината. Така хората ще плащат два пъти за транспорт и ще могат да си купят по- малко дърва за зимата.