Нинова: ГЕРБ предава националния интерес срещу визи

Румен Гечев: СЕТА ще доведе до масови фалити на евроейски фирми и загуби в десетки милиарди евро

„ГЕРБ сменят визи, срещу предателство на национален интерес”. Така коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова реакцията на управляващото мнозинство и гласуването в зала на предложението на левицата за проект на решение във връзка с търговското споразумение с Канада. Българските фирми и работници, чиито интереси се представляват от синдикатите и които ще бъдат засегнати явно не са важни за вас. Тя попита и защо членовете на икономическата комисия от ГЕРБ са подкрепили предложението. „Питайте тях, защо са го направили и се замислете”, обърна се тя към управляващите.

Румен Гечев: СЕТА ще доведе до масови фалити на евроейски фирми и загуби в десетки милиарди евро

 „СЕТА ще доведе до масови фалити на евроейски фирми и загуби в десетки милиарди евро”, заяви в пленарна зала зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев.  Той обясни, че в споразумението с Канада става дума за безмитен допуск на американски фирми в Европа, които вече се регистрират в Канада. „Канада заема под 2% от търговския оборот на ЕС. Очевидно става въпрос за американски фирми, които се региртират в Канада и даваме зелена безмитна светлина за водещите американски корпорации”, обясни той.  Социалистът допълни, че производителността на труда в САЩ е с около 30% по-висока от тази на ЕС и можем да очакваме масови фалити на европейски фирми, особено в по-слабо развитите страни, като България.

Проф. Гечев подчерта, че според това споразумение американските корпорации ще могат да съдят европейските правителства, но не и обратното. „Става въпрос за милиарди евро компенсации за засегнати глобални корпорации”, коментира зам.-председателят на ПГ на левицата.

Гроф. Гечев заяви, че със СЕТА се улеснява вносът на генномодифицирани храни, в чието производство САЩ имат водеща роля. „Това ще има два пагубни ефекта за България и Европа – масови фалити на евроепйски фирми от селскостопанската и хранителната индустрия; допуска се огромен риск за здравето на хората при консумацията на генномодифицирани храни. Недипустимо висок е рискът и за дисбаланс на природната среда”, заяви проф. Румен Гечев.

Жельо Бойчев: Трябва да има анализ на последствията от примането на СЕТА

Правителството трябва да се противопостави на временното прилагане на споразумението

„От ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ искаме да бъде изготвен пълен анализ и оценка на въздействието и очакваните последствия върху българската икономика и граждани от подписването на това споразумение”. Това заяви от парламентарната трибуна медийният секретар на ПГ на левицата Жельо Бойчев. Той подчерта, че този анализ трябва да включва и преките и косвените последици от него. Той обясни, че големите въпроси са докъде стигат правомощията и задълженията на ЕС и на националните държави. „Не става ясно как и кои услуги ще подлежат на пълна либерализация. Трябва ясно да са записани и ангажиментите, уреждащи и търговските спорове и обществените услуги, както и защитата на националните производители и ясно гарантиране на социалните и трудовите права”, заяви Бойчев. Той бе категоричен, че правителството трябва да се противопостави навременно прилагане на това спорезумение и то да влиза в сила само, ако се ратифицира от всички държави членки.

Валери Жаблянов: Споразумението за свободна търговия, което ще доведе до допълнително разрушаване на вътрешния пазар в България

 „Българската икономика по всички данни е най-слабата в ЕС по всички показатели и не може да се подкрепят споразумения за свободна търговия, които ще доведат до допълнително разрушаване на вътрешния пазар и ще доведе до фалита на българските производители, търговци и инвеститори”. Това каза народният представител от левицата Валери Жаблянов. Той подчерта, че канадските компании имат основно присъствие в българския рудодобив и в резултат на това споразумение ще получат още по-благоприятни условия от тези, които в момента са им предоставени.

Филип Попов: Защитават се интересите само на големите корпорации за сметка на малкия и средния бизнес

„След Брекзит няма никакви анализи как ще се отрази това споразумение не само на България, но и на цяла Европа. Липсва защита на малкия и средния бизнес”, заяви депутатът от левицата Филип Попов. Той обясни, че на срещите в Брюксел по повод на споразумението са представени интересите единствено на големите корпорации и същите са пропити от лобизъм, а според българското законодателство търговията с влияние се преследва от закона.