БСП ще поиска оставката на министъра на земеделието

БСП ще поиска оставката на министъра на земеделието Мирослав Найденов, ако до края на следващата седмица не започнат доплащанията към земеделските производители за декар площ

БСП ще поиска оставката на министъра на земеделието Мирослав Найденов, ако до края на следващата седмица не започнат доплащанията към земеделските производители за декар площ. Това каза депутатът от Коалиция за България Антон Кутев в парламента. Кутев уточни, че първоначално доплащането е трябвало да започне от 1 октомври, а в последствие е отложено за понеделник, 14 декември. Въпреки това обаче необходимите средства все още не са преведени по сметката на Държавен фонд „Земеделие", което означава че няма как от понеделник да започне разплащането.

Депутатът коментира, че въпреки уверенията на министъра на финансите Симеон Дянков, че необходимите пари са налични, не са задействани съорветните процедури. Според Кутев, ако тези пари са налице, то те явно са използвани за закърпване на дупки по други пера от бюджета. „България е единствената държава в ЕС, в която все още не е започнало разплащането", заяви депутатът. Кутрв изтъкна, че  държавата е намалила на половина и националните доплащания към земеделците. Доплащането за декар площ е трябвало да бъде 25,17 лв., а сега то е 22,50 лв. 20 лв. от тези средства са европейски средства, а останалата част трябва да е национално доплащане. Според депутата от левицата българските земеделци получават 1/3 от парите, които плащат селскостопаните от останалите страни в ЕС.