Сергей Станишев: Днес хората имат нужда от повече идеализъм и вяра

Дек 11, 2009 Новини БСП 0 1528

Днес хората имат нужда от малко повече идеализъм, малко повече вяра

Днес хората имат нужда от малко повече идеализъм, малко повече вяра. Ето защо вашето творчество е важно, както за представянето на българската литература в чужбина, така и за всеки зрител и читател от гледна точка на духа на времето. С тези думи председателят на НС на БСП Сергей Станишев се обърна към тримата творци, носители на Международната литературна награда „Никола Вапцаров": Мануел Муньос Идалго е автор на пиеса за Вапцаров, която ще бъде поставена в Бостън и Швеция; през 2007г. Бранко Ристич прави първия превод на поезията на Вапцаров от български на сръбски език; Максим Замшев прави своя интерпретация на творчеството на българския поет с превода си на руски език.

„След 20 години забвение наградата на името на Никола Вапцаров е възстановена", отбеляза Станишев. Той изтъкна, че БСП участва активно в честването на 100-годишнината от рождението на българския поет.  „Вапцаров е може би един от най- самобитните български поети за 30-те и 40-те години. В своето творчество много ярко символизира борбеността на времето. Той трудно може да бъде разделен от своите убеждения. Вапцаров е поет с ясна гражданска позиция, поет антифашист и именно затова жертва своя живот", заяви лидерът на БСП.

Тримата творци, които са гости на Съюза на българските писатели, разказаха за първата си среща с творчеството на Никола Вапцаров и за интереса си към българската литература. „Вапцаров е нашият Гарсия Лорка", коментира Мануел Муньос Идалго. „Гордея се с това, че направих превод, както на Вапцаров, така и на Христо Ботев", добави Максим Замшев. Бранко Ристич приветства инициативата, започната от правителството на Сергей Станишев, да бъде изграден български културен център в Белград.

Гостите изразиха надежда, че културният обмен между страните ще продължи и занапред. Те подариха на лидера на БСП авторските си творби. В края на срещата получиха от Станишев книгата му „Защото сме социалисти".