Филип Попов: Управляващите за пореден път показаха липса на грижа към децата с увреждания

родителите и осиновителите на деца с увреждания трябва да бъдат освободени от такси и разноски по съдебните процедури по запрещение на децата им

„Управляващите за пореден път показаха липсата на грижа към децата с увреждания и техните родители”. Това заяви секретарят по законодателството на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Филип Попов по време на предлагане за влизане в дневния ред на парламента на изменения в ГПК в полза на децата с увреждания. Социалистът поясни, че предложението на левицата е родителите и осиновителите на деца с увреждания да бъдат освободени от такси и разноски по съдебните процедури по запрещение на децата им.

 Той подчерта, че целта на този законопроект е да се създаде повече справедливост, грижа и достойнство за тези българи, които се намират в едно неравностойно положение. „Степента на развитие на едно общество се мери по това как то се грижи за нуждаещите се. „Огромната” помощ, която държавата оказва на тези родители е в размер на 240 лв. Имайте предвид, че те нямат възможност да работят, за да могат да полагат добри ежедневни грижи за децата си”, заяви социалистът. Той обясни, че за да могат да продължат грижите за децата си след като те навършат пълнолетие  пред тези родители се появява още едно задължение, вменено им от държавата, за което следва да й плащат  - процедурата по запрещение на техните деца. Депутатът поясни, че тази процедура им струва между  1500 и 2000 лв., които те нямат и няма от къде да вземат.

„Трябва да проявим социална чувствителност и грижа за родителите на деца с увреждания. От нас зависи това а, не от правителството, от партия, от европейски шефове, а от българските народни представители”, категоричен бе Попов. Той подчерта, че в седмичната програма на НС вече има два законопроекта за изменение и допълнение на ГПК и е справедливо да бъде разгледан и този.   

След като мнозинството в пленарна зала отхвърли предложението, Попов поиска прегласуване и подчерта, че  този законопроект показва отношението на Народното събрание към  хората в тежко положение.  Въпреки това предложението отново бе отхвърлено.