Правителството източва държавни дружества

Управляващите скриха 800 млн

Управляващите скриха 800 млн. лв. от бюджета за догодина

 

Правителството по същество източва, декапитализира държавни дружества - Българския енергиен холдинг, „Булгартабак холдинг" АД, „Ръководство на въздушното движение", „Български пощи" ЕАД. Това заяви в Народното събрание председателят на ПГ на Коалиция за България и на НС на БСП Сергей Станишев. Бившият премиер посочи, че вчера правителството е взело решение за прехвърляне на средства от държавни предприятия към бюджета, което е съмнително от законова гледна точка. Оказва се, че държавни предприятия са управлявани ефективно и имат големи печалби. „Сега правителството се опитва да вземе пари и да ги прехвърли към бюджета, защото не могат да съберат приходи. Такива неща не се правеха дори по времето на Иван Костов", коментира Станишев. Според него „източването" на „Булгартабак" ще доведе до обезценяване на дружеството при неговата продажба. Същото важи и за БЕХ и РВД.

Лидерът на БСП изтъкна, че събираемостта на приходите в бюджета за периода, в който управлява новото правителство, е по-ниска от средно годишната. Най-високи приходи са събирани през месеците януари, март и април. Станишев напомни как в продължение на месеци министърът на финансите Симеон Дянков хвърляше в публичното пространство маса празни приказки за милиарди, които не са събирани и за това какви чудеса ще направи новото правителство за събираемостта на средствата в държавния бюджет. Вчера обаче беше обявено, че държавата ще приключи на дефицит от едва 500 млн. лв.

Станишев изтъкна, че за първото шестмесечие на тази година предишното правителство е събрало приходи от близо 13 млрд. лв. Очаква се за второто шестмесечие да бъдат събрани 11,5 млрд. лв., което е с 1,5 млрд. лв. по-малко отколкото приходите събрани от предишното правителство. „Тези данни са много красноречиви за ефективността на работа на Министерството на финансите и неговите агенции", обясни лидерът на БСП. Той припомни, че министър Дянков е поставил задача на Агенция „Митници" да събере 700 млн. лв. допълнителни приходи. Общата събираемост обаче показва, че тези пари не са събрани от сегашното правителство.

Бившият премиер каза още, че близо 800 млн. лв. повече приходи ще постъпят в бюджета за следващата година, които обаче не са заложени в бюджета. Тези средства не са предвидени като разходи за здравеопазване, за активна политика на пазара на труда и помощ на хората, които изпадат от пазара на труда и стават безработни, за нуждите на българските общини. „Всичко това беше предложено, но беше отхвърлено както винаги механично без мисъл и аргументи от управляващата коалиция", коментира Станишев.

„Свидетели сме на една поредна измама от страна на правителството", добави бившият премиер. Той обясни, че при приемането на Бюджет 2010г. преди седмица Коалиция за България е заявила ясно, че приходите, които са планирани са съзнателно занижени, с което на практика „управляващите лъжат българските граждани". От левицата още тогава заявиха, че номиналният БВП за тази година, който служи за основа за следващата година, е силно подценен. „Вчера, една седмица след като парламентът прие бюджет на неизвестно какво, министър Дянков потвърди тази наша прогноза", категоричен беше Станишев. Той напомни твърденията на правителството, че ще има спад на БВП от 6,3%. Вчера обаче управляващите потвърдиха прогнозата на левицата, че спадът в БВП за тази година ще бъде по-малък - 4,9%. „Това означава, че и за следващата година ще има значително по-високи приходи в държавата", обясни Станишев. Той изтъкна, че докато ЕК планира за ЕС 0,7% реален растеж, българското правителство планира спад от 2% в БВП, за което управляващите нямат основание.

Заради последните случаи с РЗС, отстраняването на Емилия Масларова от председателския пост на социалната комисия и неуместните забележки към народния представител Стефан Данаилов Антон Кутев от Коалиция за България заяви, че в българския парламент има диктатура на посредствеността, която измества демокрацията, а правото на силата измества парламентаризма.