ГЕРБ-кметът на Добрич затвори детските градини и кутията за сигнали за корупция към общината

Герб-Добрич, води безплатно на пенсионери спектъла „Охранители"

Герб-Добрич, води безплатно на пенсионери спектъла „Охранители". От удар с палка млада жена е с комоцио

Добрич: Детските ясли и целодневните детски градини в Добрич ще излязат в коледна ваканция от 21 декември т.г. до 8 януари следващата година, съобщават от община Добрич, като за причина посочват икономическата криза. Ваканцията ще доведе до икономии на финансови средства за отопление, вода и храна, добавят от ведомството. Дежурни групи в детските градини няма да има. Работещите в детските заведения ще бъдат в платен годишен отпуск, уточняват от общината.

Срещу този акт на общината протестират родители и учители.  Платеният годишен отпуск на работещите в детските радини е наложен от общината, а родителите са представени пред свършен факт. „Таксата за детска градина е 37,73 лв, има проблеми с осигуряването на изхранването на децата, но престоят ще даде възможност и за икономии за гориво" - заяви директорът на дирекция „Образование" към общината Нейчо Нейчев.

Освен това решение на кмета на Добрич Детелина Николова-ГЕРБ, тя има и друго - кутията за жалби и сигнали за корупция в община Добрич да бъде закрита. Сама тя като секретар на общината е отваряла тази кутия, сега, но изненадвадващо на фона на афиша за прозрачно управление на ГЕРБ, иска да я затвори, въпреки многогодишната й история - отваря се 75 пъти. Тя не е ефективна и в повечето случаи в нея се пускат предложения и мнения, но не и сигнали - смятат от общината. Детелина Николова поиска общинска от администрация да изготви анализ за ползите от кутията. Тя се отваря веднъж в месеца,  а писмата се вадят в присъствието на представители на медиите. „Малкото сигнали, които получаваме в кутията, в повечето случаи се отнасят за други институции и ние ги препращаме", посочи Детелина Николова. Част от съобщенията са злонамерени, а много често и анонимни, добавят от кметството. Съществуват доста други по-добре работещи начини за изпращане на сигнали в община Добрич и гражданите ги използват, приглася на кмета и секретарят на общината Румен Русев. 

На този фон организацията на ГЕРБ в Добрич е закупила 50 билета за инвалиди и пенсионери за представлението"Охранители" на  Малък градски театър "Зад канала", който гостува в Добрич. Това прави около около 300 лева благотворителност, на фона на далеч по-големия брой представители на тези групи. Зевзеци веднага заявиха, че пътуващото представление с това име едва ли е случайно, щом плаща ГЕРБ. Още повече, че сред „героите" има действащи палки. 

Една от зрителките на спектакъла във вторник вечерта беше приета с комоцио в неврохирургията на местната болница. 33-годишната жена е ударена още в началото на представлението от откъснало се парче палка. Помощното средство на "Охранители"-те било доснаждано, за да стане по-дълго, и се е отлепило. Само едната част от плътната PVC тръба, която се размахва на сцената с много енергия, е останала в ръцете на актьора Петър Калчев. Спектакълът се играе от 9 години. "Заради тези икономии в изкуството - да се спести едно, да не се направи друго, реквизиторите от театъра са ни дали тръба, която в единия край не е била добре закрепена, вече е била амортизирана", поясни Георги  Къркеланов.