Пореден фарс в пленарна зала разиграха управляващите

  Днес бяхме свидетели на още един фарс, който се разигра в пленарната зала

 

Днес бяхме свидетели на още един фарс, който се разигра в пленарната зала. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев по повод решението на парламента за освобождаване на Емилия Масларова от  председателския пост на Комисията по труда и социалната политика. Станишев отбеляза, че дори на хората от управляващата коалиция им е ясно, че няма процедурни и правни основания за това решение и то противоречи на Правилника на Народното събрание. „Това е политическо решение, което това мнозинство гласува като машини без особено влагане на мисъл за своите действия. Те не зачитат собствения си Правилник", заяви Станишев. Лидерът на социалистите отбеляза, че се нарушава правото на всяка парламентарна група да определя своите представители в ръководствата на парламентарните комисии. „Това също е безпрецедентно в работата на Народното събрание в България", добави Станишев.

Бившият премиер отбеляза, че управляващите не просто превърнаха парламента в конвент, подменящ съдебна система, но и се обявиха за морални съдници. „В мотивите, внесени от г-н Костов, наблягат на морала при ясна ситуация и принцип на Конституцията за презумпция на невиновност", отбеляза Станишев. Лидерът на БСП изтъкна, че морални съдници претендират да са хора, продали "Балкан" за 150 000 долара и "Кремиковци" за 1 долар и нанесли огромни щети на България. „Да не говорим, че от цялата приватизация на г-н Костов българските данъкоплатци загубиха десетки милиарди", добави лидерът на БСП. Станишев изтъкна, че за морални съдници се обявяват и хора, осъдени за купуване на гласове, като ГЕРБ, както и хора, преминали през 5-6 партии и защитаващи днес новата управляваща коалиция. „Кои са моралните съдници? Тези, които вкарват, прокарват и гласуват лобистки закони в този парламент? Тези, които са затънали до гуша в конфликт на интереси и пример за това давам правителството? Тези хора пренесоха дискусията, след като нямаха нито политически, нито правни аргументи, в плоскостта на морала. Стават смешни", каза още Станишев.

От Коалиция за България са категорични, че няма да прикриват диктата на мнозинството, който става все по- очевиден и да легитимират действията на управляващата коалиция, защото по същество не може да се повлияе на техните решения. „Виждате, че и при дискусията за бюджета нямат значение аргументите. Важно е политическото решение на г-н Борисов, а парламентът просто гласува в едно унизително положение", добави Станишев. Той заяви, че след решението на парламента за освобождаване на Емилия Масларова от председателския пост на социалната комисия, ПГ на Коалиция за България оттегля своето участие в ръководството на парламентарни комисии.

"Всеки път, когато тази коалиция, това мнозинство взима някакво абсурдно от правна, политическа, човешка гледна точка решение, си мисля, че са достигнали дъното и по-нататък няма накъде. Но всеки път хората от ГЕРБ, от Синята коалиция, от "Атака", ме изненадват и показват със своите решения пореден абсурд", каза в заключение лидерът на БСП.