Проф. Гечев: Загубите за България няма да са само 630 млн. евро, а с милиарди повече

Всички разчети показват, че ядрената икономика в света е печеливша. Инвеститорът може да е и българската държава

„Искаме да се отмени спирането на проекта „Белене”, за да може българският народ да върне средствата, които влага. Не става въпрос за загуба на 630 мнл. евро., към тях трябва да прибавим над 1 млрд. лв., които вече са вложени по изграждането на площадката и загубите в милиарди от непроизведен БВП”. Това заяви в пленарна зала зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев. Той подчерта, че липсва анализ на въздействието на това плащането по делото и въздействието върху икономиката на България. „Въпросът не е само в плащането на над 630 млн. евро, а какви ще бъдат последиците за българския бюджет и каква ще бъде схемата на възстановяване на тези средства. „Настояваме правителството и политическите сили да си съдействат за намиране на решение, което да е в интерес на българския народ”, категоричен бе той.

Проф. Гечев възрази срещу твърденията за икономическа неизгодност от завършване на проекта. Икономическите варианти по думите му са – Русия да изкупи обратно реакторите; България да завърши проекта, което е най-добрият вариант; най-неизгодният вариант за нас е да направим плащането и реакторите да станат музей на ядрената енергетика. Той попита, има ли в света губеща финансово ядрена централа? „Всички разчети показват, че ядрената икономика в света е печеливша. Инвеститорът може да е и българската държава. В ЕС ядрените централи са държавни”, обясни той. По думите му истината е, че е дошъл моментът българите да плащат цената на външно политическия слугинаж.

Депутатът от левицата Георги Божинов подчерта, че ако външната ни политика не е била възпрепятствана от чужди геостратегически, икономически и политически интереси и не е била слабостта на няколко български правителства да провеждат последователна българска политика, вече щяхме да имаме втора ядрена централа.