Драгомир Стойнев: Правителството да каже има ли стратегия за развитие на ядрена енергетика или не

Сеп 21, 2016 Новини БСП 0 805

Каквито и предложения да се дават на г-жа Петкова, ние вече сме осъдени, защото проектът е спрян. Вината обаче не е в ляво. Вина имат и ГЕРБ

„ГЕРБ трябва да заявят ясно искаме ли да развиваме ядрената енергетика или не. Ако няма да развиваме такава, решението трябваше да бъде взето много по-рано”. Това заяви в пленарна зала депутатът от левицата и член на ИБ на НС на БСП Драгомир Стойнев. Той подчерта, че реформаторите не поставят въпроси относно разходите направени за проекта между 2009 г. и 2012г., в размер на  380 млн. лв., от правителството на ГЕРБ. Стойнев каза също, че когато е встъпил като министър на енергетиката, все още е имало плащания по проекта „Белене”. Според него всички заедно без емоции трябва да вземат едно стратегическо решение. „Апелирам към правителството и в лицето на министър Петкова ясно и категорично да заяви, дали тази държава ще продължава да има ядрена енергетика, каква е готовността за проекта АЕЦ „Белене” или отиваме на варианта ВЕИ-та и съвсем други мощности, които не са базови, не са стабилни. Решението обаче трябва да го вземем ние” категоричен бе бившият министър на икономиката и енергетиката.

„Каквито и предложения да се дават на г-жа Петкова, ние вече сме осъдени, защото проектът е спрян. Вината обаче не е в ляво. Вина имат и ГЕРБ. Ако беше лош проектът, защо не го спряха в началото на мандатът си, а не 3 години по-късно”, заяви социалистът.