Румен Радев: В държавата ни има дефицит на истина и няма ясна визия за бъдещето

Сеп 21, 2016 Новини БСП 0 1435

Йотова за ген. Радев: Следващият президент и вицепрезидент трябва да бъдат смели хора

„Издигането ми за президент е огромно задължение“. Това заяви кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев по време на провелата се среща-разговор, в която участие взеха и кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова, лидерът на левицата Корнелия Нинова и председателят на БСП-София Калоян Паргов.

„Всички ние сме длъжни да надигнем своя глас и ясно и категорично да заявим – не приемаме България да бъде най-бедната държава в ЕС и с най-висока смъртност. Не приемаме да продължават да се съсипват нашето образование и здравеопазване, да няма сигурност и спокойствие за труд, за доходи“, заяви той. Радев каза също, че не може да приеме как една огромна част от българските граждани водят унизителен живот с мизерни пенсии, как младите не виждат перспектива тук и търсят препитание и образование навън и раждат децата си извън държавата ни, които деца остават да живеят там. „В страната ни се шири битова престъпност, държавата е абдикирала от цели райони. Страната ни се намира в голямо социално разслоение", каза още Румен Радев.

Той подчерта, че в държавата ни има дефицит на истина и няма ясна визия за бъдещето. „Искаме да знаем истината за 16-милиардния дълг, за случая с КТБ, за изразходването на 108-милионната помощ за бежанците. Ние сме тези, които ще настояваме истината да излезе наяве“, заяви кандидатът за президент.  

Според него президентската институция трябва да е проактивна, да предвижда заплахите и предизвикателствата, да постига консенсус, да изисква контрол.  „Тогава можем да говори за сигурност на страната. За институция, която може да води политика в интерес на хората. Президентска институция, която най-накрая да активира гражданското общество“, посочи Румен Радев.

Йотова за ген. Радев: Следващият президент и вицепрезидент трябва да бъдат смели хора

„Следващият президент и вицепрезидент трябва да бъдат смели хора, лидери. Видях тези качества в ген. Румен Радев. Той ме убеди, че думи като смелост, достойнство, чест не са празни думи, а са част от духа на българина“. Това заяви кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова по време на срещата. „Аз, и ген. Радев сме убедени, че ще бъдем президентът и вицепрезидентът на България“, категорично заяви тя.

По думите й днес ключовата дума за българските граждани е сигурност за дома, за здравето. „За това, дали можем да изпратим децата си на училище, защото за последната година са затворени 800 училища в страната. Сигурност, когато ги изпращаме на летището, защото отиват да си търсят късмета на друго място. Къде е онази България с над 1300 години история?“, попита Йотова.

Тя коментира и поведението на управляващите в Европа. „Там Борисов мълчи, но тук, той се заканва на европейци, на турци, на руснаци. Днес, защото има избори, Борисов казва, че европейската политика била грешна. Но аз съм категорична, че няма нито едно решение в Европа, на което българският премиер да е казал – не“, заяви Йотова.

„Нашата категорична позиция, както и на Инициативния комитет и хората, и организациите, с които се срещаме, е провал на ГЕРБ в президентството“, завърши Йотова.