Станишев стартира Европейски младежки план от България

Сеп 20, 2016 Новини БСП 0 963

Корнелия Нинова: Професионално образование, обвързано с икономиката, е спасението и за младите, и за страната

„Заедно с групата на социалистите и демократите и националните партии изработихме европейски младежки план, за който имаме амбицията да стане реалност“. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев, по време на старта в България на Европейски младежки план с девиз „Вярваме в Европа, вярваме в младите!“ Той припомни, че с кампанията за младежка гаранция за година и половина е постигнат конкретен резултат – извоювани са 6 млрд.евро от европейския бюджет. „Най-голяма подкрепа получи първият стълб в този план – действия за заетост. Искаме средствата за младежка гаранция да се увеличат на 20 млрд. евро до 2020г.“, каза още Станишев. Той обясни, че вторият приоритет е свързан с образованието. „За какво бъдеще можем да говорим, ако младите хора не получават достойно образование? Програма „Еразъм плюс“ да се разшири и да стане достъпна за всички, в т.ч и в горните класове на средното образование“, обясни президентът на ПЕС. Като трети стълб той посочи правата на децата. „В ЕС, най-богатият съюз в света, всяко четвърто дете е изправено пред риск от бедност. За мен е скандално, че има деца, които си лягат гладни, не могат да отидат на детска градина и да получат достъпно здравеопазване. Искаме да има европейски фонд, който да полага грижи и разпределя средства към всички страни“, категоричен е той. По неговите думи четвъртият стълб са действията за култура. „Искаме европейски културен чек. Всеки млад човек, навършил 18 години, да получи чек – ваучер с определена сума, чрез която да има достъп до култура – за книги, кино, театър, изложби, на преференциални цени и с възможност да се развива духовно“, уточни Станишев. Като пример той посочи Италия, където по собствена инициатива премиерът Матео Ренци е въвел всеки младеж да получава чек с 500 евро за културна дейност. „Разчитам, че БСП ще бъде водеща партия, която да отстоява тези четири стълба и това да се претвори в бюджета“, подчерта той. По повод необходимите средства за тази програма, Станишев посочи, че  всичко е въпрос на политическа воля и приоритети. „Предстои преглед на европейския бюджет. Сега е моментът да се преборим, за да се превърне това в действителност“, каза още Сергей Станишев.

Корнелия Нинова: Професионално образование, обвързано с икономиката, е спасението и за младите, и за страната

„Много думи са изказани към младите, но е време за действия. От четирите стълба в паспорта, аз избрах два – образование и работа. Образованието не е свързано с бизнеса и икономиката“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова. Според нея има огромен проблем – без икономика няма нищо в държавата, но икономиката няма кадри. „Младите хора на България казаха, че за да останат за тях е важно образование, здравословен начин на живот и работа. Колко мъдрост има в думите им. Вие искате да сте здрави, да учите и да работите“, допълни тя. Според нея младите са готови да бъдат активната част на българското общество, а политиците, трябва да им го осигурят. Тя посочи, че по време на среща с работодатели те са помолили за съдействие да се свърже образованието с работата, така че младите да остават в страната, а те да имат кадри. Нинова е категорична, че трябва да има професионално образование, обвързано с икономиката и БСП работи в тази насока. „Моля ви бъдете посланиците на тези идеи сред младите хората. Не политиците ще ви определят живота, а младите да задават тона на политиката“, призова Нинова.

Илияна Йотова: Необходима е друга политика за младите хора - да са образовани и със самочувствие

„В паспорта акцентирах на образование. Само за последните 2 години в България са затворени 800 училища – най-тежката диагноза за една страна. Къде отидоха младите ни хора, защо децата са принудени да извървяват километри до училище? Къде е държавата?“, попита евродепутатът от БСП/ПЕС и кандидат за вицепрезидент Илияна Йотова. Тя е категорична, че е необходима друга политика за младите хора – да са образовани, със самочувствие. „Да бъдат достойни конкуренти на връсниците си в Европа. Нищо не може да се прави в една страна, ако няма образовани хора“, категорична е Йотова. По нейните думи страната ни не се е възползвала от предоставената възможност по програмата за младежка гаранция и средствата от 104 млн.евро. Сред причините за това е липсата на информация от страна на правителството. „Работодателите участваха в проектите, използваха средствата, но не изпълниха второто условие – след стажа да предложат работа. Тази битка трябваше да бъде продължена. Младежката гаранция трябва да пази своето място и да го увеличава“, заключи Йотова.

Вероника Делибалтова: Политиките на социалистите са политиката-гаранцията за бъдещето ни в България и ЕС

„Младежкото обединение през 2011 постави старта на кампанията за младежка гаранция. Този европейски младежки план може да постави акцента върху ползите и всичко, което е постигнато и да надгради европейската политика в това число“. Това заяви  председателят на МО в БСП Вероника Делибалтова. „Вярвам, че всеки един член на Младежкото обединение, ще покаже, че политиките на социалистите са политиката-гаранцията за бъдещето ни в България и ЕС“, допълни тя.

Лора Любенова: Единствено ПЕС и Станишев попитаха младите хора какво мисля при разписването на политиките

 „ПЕС в лицето на Сергей Станишев прие напълно предложенията на европейския младежки форум. Младежката гаранция е първата стъпка за гарантирането на по-добро бъдеще на младите хора, но стъпките трябва да продължат“. Това заяви зам.-председателят на европейския младежки форум Лора Любенова. Тя подчерта, че би подпечатила правата на децата в паспорта. „Като млади хора трябва да решаваме демографския проблем на Европа“, каза още тя. Любенова подчерта, че единството ПЕС и групата на социалистите и демократите в ЕП се обръща към тях при разписването на политиките, за да чуем мнението на младите. „Попитахме и другите партии в ЕП къде виждат ролята на младите хора, но не получихме отговор“, посочи Любенова.

На събитието присъстваха народни представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, членове на ИБ на БСП, обществени личности и много младежи.