Гьоков пита Русинова: Как ще помогнете на най-уязвимата група на трудовия пазар, именно хората в предпенсионна възраст?

Налице е висока младежка безработица и още по висока безработица сред хората в предпенсионна възраст

„Каква ще е провежданата от ръководеното от Вас Министерство на труда и социалната политика по отношение на създаване на заетост за хората в предпенсионна възраст?”. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Гьоков към министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова.  Той припомни, че в края на 2015 г. мнозинството прие твърде тежка пенсионна реформа, която ще доведе до по-висока безработица. „Когато се вдига възрастта и стажа, работодателите се освобождават от работници в предпенсионна възраст и нямат желание при тях да работят хора над 60 години. Те няма да имат желание да назначават такива хора и за тези от тях, които останат без работа, ще бъде вече изключително трудно и почти невъзможно да бъдат наемани на работа, да отговарят на новите условия за пенсиониране и да се пенсионират”, каза още той. По думите му е нормално правителството, знаейки, че ще прави такава пенсионна реформа, да бъде подготвено с конкретни политики, които да помогнат на хората. „Колкото и да се хвалите, с намаляване на безработицата, ако това намаляване го има въобще, е минимално, и по никакъв начин не е благодарение на това правителство. Не сте се справили със структурната безработица, дори напротив, задълбочихте я. Висока младежка безработица, още по висока безработица сред хората в предпенсионна възраст!”, категоричен бе Гьоков.

Той обясни, че възможностите за заетост на хората над 55 години намалява и ще продължава да намалява, като хората в тази възраст вече са първата по уязвимост група на пазара на труда и изпреварват младежката безработица. „Към края на август, в Бюрата по труда има регистрирани 33108 младежи до 29 години и в същото време 73552 на възраст над 55 години”, поясни той. Социалистът обясни, че в Националния план за насърчаване на заетостта за 2016 г. парите, които се предоставят от държавния бюджет, остават на нивото от предходната година, даже по малко - 73 млн. лв, сякаш не са правени промени в пенсионната система, които затрудняват достъпа до нея. Според него ефективната подкрепа за по-дълъг трудов период, изисква дългосрочни политики за подобряване на условията на труд и на живот. По думите му това изисква не само мерки и програми в посока подобряване на заетостта сред тази група на пазара на труда, а изисква и интегрирани дългосрочни политики за профилактика и подобряване на условията на труд и на живот, в които да са ангажирани бизнеса, гражданското общество и местните власти, но в основата трябва да е държавата. „С дясната политика, която води кабинетът „Борисов 2“, изразяваща се в абдикация на държавата от проблемите на обикновените хора и законодателство само в полза на едрия капитал, няма как да се справите с нито един проблем в социалната сфера. До края на мандата ви, ако въобще стигнете до края, ще направите групата безработни в предпенсионна възраст най-многобройна и най-трудна група и в пъти по-многобройна, от групата на безработните младежи”, обърна се Гьоков към министър Русинова.

Той подчерта, че на Запад също се сблъскват с този проблем и може да се взаимстват полезни практики. Гьоков даде пример със „споделено работно място“, което създава заетост както за млад и неопитен работник, така и за възрастен с опит. Социалистът обясни, че при този вариант се помага едновременно и на двете рискови групи – младежите да усвояват знания и умения, за които иначе биха работили с години, а възрастният работник, работейки на непълен работен ден, да предава ценния си опит.