Бойчев пита Бъчварова: Знаехте ли за продажбата на Царските конюшни, и защитава ли тя обществените интереси?

Сеп 16, 2016 Новини БСП 0 591

Равносметката от тази сделка е, че държавата се разделя със собствеността си от около 7,5 декара, в центъра на София, а  получава  658 870 лв.

„Била ли сте уведомена за действия на областния управител на София и процедурата за продажба на Царските конюшни, и считате ли че при подписването на тези договори са защитени държавния и обществения интерес”. Този въпрос отправи говорителят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев към вицепремиера Румяна Бъчварова. Той обясни, че с три поредни договора в един и същи ден, с метода - ликвидиране на съсобственост, областният управител продава държавния дял от  Царските конюшни, в размер на над 80% от поземления имот. „Равносметката от тази сделка е, че държавата се разделя със собствеността си от около 7,5 декара, в центъра на София, а  получава  658 870 лв., по 90 лв. на квадратен метър”, обясни социалистът.

Бойчев припомни, че вицепремиерът Бъчварова си е позволила да каже, че не знае за тази сделка и не е давала никакво съгласие. Той допълни, че БСП е изнесла само документи и ги е цитирала. Социалистът каза още, че левицата е извадила документа, с който областният управител информира МВР, че е постъпила такава преписка и дава становището си. „Вие заявявате, че е отпаднала необходимостта и  всичко щеше да е наред, ако писмото не завършваше с изречението: „Реализирането на горните предложения ще бъдат предпоставка за по-ефективен начин при евентуалното прекратяване на съществуващата съсобственост върху поземления имот между държавата и установения собственик „Евротрансбилд”, обърна се Бойчев към Бъчварова. По думите му както и да са чете това, то не означава „не”. Той обясни, че при отпадането на публичния характер на сградите и преминаването им в частна държавна собственост, това ще доведе до по-добра възможност за евентуалното прекратяване на тази съсобственост. „Големият въпрос е за действията на държавата за защита на публичните интереси и възможностите да й бъде върнат този имот”, заключи Бойчев.