Сергей Станишев: България е заинтересована от стабилността на Република Македония

Дек 07, 2009 Новини БСП 0 1517

България  е заинтересована от стабилността на Република Македония като държава и от нейното участие в интеграционните процеси

България  е заинтересована от стабилността на Република Македония като държава и от нейното участие в интеграционните процеси. Винаги сме изразявали принципната си подкрепа за членството на нашите съседи от Западните Балкани в НАТО, а в перспектива и в ЕС. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев след срещата си с председателя на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Бранко Цървенковски. Станишев изтъкна, че България трудно би могла да напредне икономически, политически и социално, ако в региона остават нерешени проблеми - и от гледна точка на двустранните отношения, и от гледна точка на интеграцията на Западните Балкани в европейските и евроатлантически структури. 

     По  време на срещата лидерите обсъдиха политическата ситуация в двете  съседни страни, както и партньорството между БСП и СДСМ. Беше дискутирана и темата, касаеща двустранните отношение между България и Македония за кампанията, която системно се води в македонките медии. ″Този въпрос сме поставяли и в предишния мандат нееднократно и сме подчертавали, че добросъседките отношения са едно от важните условия за членството на Македония в НАТО и в ЕС″, заяви Станишев.

     Според  лидера на БСП, за да бъде разрешен въпросът за името на Македония е нужна политическа воля от правителствата на Гърция и Македония. ″Компромис трябва да се търси″, обясни Станишев. Той изтъкна, че стратегически за нашата съседка е много по- важно да стане член на НАТО и ЕС, отколкото да държи на всяка цена твърда позиция и да се прехвърля отговорността върху гражданите чрез решения за референдум. ″Ясно е, че без развързването на този въпрос трудно ще има напредък по останалите въпроси, свързани с интеграцията на Македония″, коментира бившият премиер. Той напомни отлагането на членството на Македония в НАТО, когато през 2008г. въпреки водените преговори, компромисно решение с Гърция не се постигна. ″Нещата опират най- вече до политиците ″, каза в заключение Станишев.