БСП ще настоява за вдигане на квотата за ваучери за храна на 350 млн.лв.

Парите за ваучери за храна се дават от работодателите, а не от бюджета и това са необлагаеми средства

„Проблемът с ваучерите за храна касае всяко българско семейство. Ще настояваме за вдигане на квотата им”. Това заяви председателят на Комисия по икономическа политика и туризъм в Народното събрание и народен представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Петър Кънев по време на среща с представителите на Асоциация на операторите на ваучери за храна. Той подчерта, че това е областта, където се покриват интересите на синдикати и работодатели. Кънев обясни, че парите за ваучери за храна се дават от работодателите, а не от бюджета и това са необлагаеми средства.

По време на срещата от асоциацията поискаха да се обсъдят проблемите в системата и да се направи нужната реформа, за да бъдат адекватно разпределяни средствата за ваучери за храна в Бюджет 2017г. Един от поставените проблеми е изчерпването на ваучерите за храна още през август, което е много рано. Според данни на асоциацията около 400 хил. работници получават допълнително до 60 лв. към заплатата си под формата на ваучери за храна. Те уточниха, че общата сума за ваучери се определя всяка година от Министерството на финансите, като за 2016 г. тя е 260 млн. лв. „БСП е инициатор за повишаване на тази сума. Ще предложим да се вдигне на 350 млн. при приемането на бюджета за 2017г., като по този начин защитим интереса на работниците и служителите, а и на работодателите”, допълни народният представител Георги Гьоков. „Почукахме на много врати, но за първи път чуваме, че вратата е отворена”, коментира Стефан Николов от Асоциация на операторите на ваучери за храна.

На срещата присъстваха още народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев, д-р Емил Райнов, Кирчо Карагьозов, както и представители от Асоциация на операторите на ваучери за храна Меди Бенбугера и Арно Мартена.