Нинова към ГЕРБ: В знак на протест срещу лицемерието на правителството към децата с увреждания напускаме залата

Вчера МС взе решение за увеличаване на средствата, а днес се гласува против

„В знак на протест срещу лицемерието на правителството към децата с увреждания ние напускаме залата и излизаме при хората. Отиваме при майките, при децата, където винаги сме били и в опозиция и в управление. Ще ви чакаме отвън, да видим на вас стиска ли ви да им обясните какво правите днес”. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като мнозинството за пореден път отказа в дневния ред на НС да влезе предложението на левицата за изменения  в Закона за семейните помощи, в полза на децата с увреждания.  Тя подчерта, че управляващите отново повтарят, че работят в интерес на гражданите, но трябва да се види как. „Казаха, че предложението за увеличаване на средствата за деца с увреждания е предизборно. То е внесено още на 15.10.2015г., когато нямаше президентски избори. Казаха, че е популистко, но защо тогава са го подкрепили в Комисията по труда и социалната политика”, попита Нинова. "Що за лицемерие е това? Вчера, за да спрете протеста правителството да вземе решение за увеличение на средствата, а днес депутатите на това правителство да гласуват против този закон".

Нинова припомни, че от 20.04 има внесен още един законопроект по искане на майките на деца с увреждания, за отпадане на таксите при дела за попечителство, което БСП е внесла след предишната си среша с тях. Тя допълни, че от тогава до сега предложението не е минало през комисия на първо четене, дори не е разпределено. „Това показва отношението на политическа партия ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов към бедните, децата с увреждания, слабите хора, които не искат да подкрепят и не искат да водят политика в тяхна защита”, категорична бе лидерът на левицата. По думите й срещу 3 млрд. допълнителни приходи, само 17 млн. лева предлагаме да са за децата с увреждания. „На приказки само давате. Вчера МС взе решение за увеличаване на средствата, а днес се гласува против. Този знак е ясен, че тези хора не са важни за вас. Няма да можете да ги излъжете отново с това поведение”, заключи Корнелия Нинова.

            Драгомир Стойнев, депутат от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на ИБ на НС на БСП заяви, че желанието на левицата е в чувствителни, болезнени сфери парламентът да действа по-бързо. „До кога ще се управлява само от брифинги след МС? Един брифинг политика не прави. НС по социално чувствителни теми не може да буксува и за съжаление да следва популисткия ритъм на изпълнителната власт”, категоричен бе бившият министър на икономиката и енергетиката.

Депутатът от ПГ на левицата Георги Гьоков попита управляващите, защо лишават тези деца от 648 лева годишно, с които родителите им няма да забогатеят, а парите ще отидат за лекарства, за специални храни, за рехабилитация. „Защо обричате на бедност тези семейства, които са принудени да дават несъразмерно много пари на фона на получаваните в България заплати, заради огромните лични разходи за здравеопазване”, попита още Гьоков.