Кристиан Вигенин: Хора, близки до ГЕРБ, участваха в саботажите на кандидатурата ни за ООН

Искането на БСП за изслушване на премиера, бе отхвърлено от мнозинството

„Защо премиерът не реагира на саботажите, които се реализираха, включително от хора, близки до ГЕРБ? Защо позволи един еврокомисар, за чието назначение носи лична отговорност, да подкопава усилията на българските институции? Какви действия планира от днес до края на кампанията, за да подобри шансовете на България да се пребори за най-високия пост в ООН?”. Тези въпроси отправи народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин от парламентарната трибуна към премиера Бойко Борисов, по повод искането от левицата той да бъде изслушан, във връзка с избора на нов Генерален секретар на ООН. Въпреки това искането на БСП бе отхвърлено от мнозинството. „Въпросите са прекалено важни, за да бъдат избегнати с монолози пред камерите”, коментира Вигенин липсата на отговори от премиера и настоя той да бъде изслушан във връзка с изказванията му за Ирина Бокова.

Вигенин обясни, че през последните дни в центъра на вниманието на българските граждани е продължаващата процедура за избор на нов Генерален секретар на ООН.  „За пръв път в историята си България има кандидат за този пост, който се утвърди сред водещата група, от която ще бъде излъчен победителят. В същото време на този финален етап се развиха събития, които разкриха един отчаян опит за отстраняване на българския кандидат - кулминация на една добре организирана кампания за дискредитиране и саботаж, в която ключова роля имаха българи, български служители, народни представители и представители на международни институции”, категоричен бе Вигенин.

Според него бе разкрит опит на най-високо международно равнище, да се вземат решения, които са суверенно право на България, без участието на страната ни. „Опит, чужди лидери да налагат на българското правителство действия, които дългосрочно да дискредитират България, като държава, която не просто не стои зад кандидатите си, а се поддава на въздействие, в противоречие със своя интерес, в полза на чужди интереси”, подчерта народният представител. Той бе категоричен, че българското правителство е мълчало гузно 3 дни, докато други правителства са дали разяснения по въпроса. „Ние, българските народни представители искаме да чуем от министър-председателя какви мерки ще предприеме, за да покаже на външния свят, че България все още е суверенна държава, под чие въздействие и с чие съгласие е направен опитът да се подмени българската кандидатура, какво свърши правителството в подкрепа на кандидатурата на Бокова?”, попита още Вигенин.