БСП спечели подкрепа срещу СЕТА в икономическата комисия в парламента

08.09.2016 г.

На заседание на Комисията по икономическа политика и туризъм бяха разгледани две предложения за решение във връзка с предстоящото гласуване в края на октомври 2016 г. от Европейската комисия на търговското споразумение между ЕС и Канада – СЕТА.  
Социалистите подчертаха за пореден път, че това споразумение институционализира паралелна система на арбитраж и се поставя над националната юрисдикция при решаване на спорове; създава условия за своеобразен рекет срещу правителствата, които не желаят да се подчиняват на техните условия; отваря врата да бъдат оспорвани като пречка пред търговията трудови права, екологични и трудови стандарти или данъчни и социални закони. Те подчертаха и че във всички страни членки на ЕС има силен отпор.
Председателят на БСП Корнелия Нинова, заедно с народните представители от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и членове на комисията Петър Кънев, който е и неин председател и Жельо Бойчев внесоха предложение което предвижда две решения – да се задължи правителството в срок до 01.10.2016 г. да внесе в парламента информация за въздействието на това споразумение върху българската икономика; задължава правителството да не подписва споразумението в Брюксел преди да бъде съгласувано то с българския парламент. След дълги дебати с 14 гласа „за” без въздържали се и против предложението на БСП бе подкрепено от членовете на комисията от всички парламентарни сили. Социалистите подчертаха, че предстои да се види в зала какво ще е отношението на ръководствата на всички ПГ.