Сергей Станишев: Руският газ ще потече приоритетно за България

Янр 11, 2009 Новини БСП 0 1836

Първото направление, по което ще бъде пуснат руски газ, е това за България, заяви Сергей Станишев на пресконференция след втората част на съвместното заседание на ИБ на БСП и ПГ на Коалиция за България

Първото направление, по което ще бъде пуснат руски газ, е това за България, заяви Сергей Станишев на пресконференция след втората част на съвместното заседание на ИБ на БСП и ПГ на Коалиция за България. В телефонен разговор с ръководителя на „Газпром” Алексей Милер, българският премиер е получил потвърждение, че веднага след получаването на протокола, подписан и от украинска страна, експертите на Европейския съюз и на газовите компании, които се намират в Москва, ще заминат за разпределителни станции за наблюдение. Указанието, което е получил Милер след моя разговор с руския министър-председател още в началото на кризата, е първото направление, което да бъде пуснато, да е към България и към Балканския полуостров, допълни Сергей Станишев.

В контекста на кризата с подаването на газ Сергей Станишев коментира, че пускането на 3- и и 4- и блок на АЕЦ „Козлодуй” е крайна мярка. Премиерът припомни, че в Договора за присъединяването на страната ни към Европейския съюз съществува възможност за отварянето на блоковете.
Станишев обаче бе категоричен, че в момента вариант за пускане на тези мощности не съществува, тъй като България и сега изнася ток за съседните страни. При реална криза обаче такава възможност за отварянето на блоковете съществува, но не може да се пускат реакторите чрез едностранен акт от нашата страна, допълни премиерът.

На днешното заседание беше обсъдено и изборното законодателство за избор на Народно събрание. По думите на председателя на ВС на БСП Сергей Станишев ПГ на КБ е единствената, която настоява в избора за народни представители да залегне силен мажоритарен елемент.
Членът на Изпълнителното бюро на ВС на БСП и депутат от „Коалиция за България” Мая Манолова акцентира, че на днешното заседание е бил одобрен разработеният законопроект, който предвижда въвеждането на смесена система с мажоритарен избор на народни представители. След допълнителен експертен анализ предстои от БСП да бъде взето окончателно решение по отношение на броя на мажоритарно избираемите народни представители.

Една от първоначалните лансирани идеи беше за 31 мажоритарно избрани народни представители за да не бъде променяна изборната география. След днешното съвместно заседание обаче БСП прави стъпка напред и ще разработи предложение от експерти за прерайониране в  рамките на сега съществуващите многомандатни избирателни райони с възможност от броя на мандатите да бъдат издигани съответно по 1 мажоритарен кандидат за пет мандата, до 2 мажоритарни кандидати в райони с до десет мандата и в районите с над десет мандата да бъдат издигани три мажоритарни кандидатури за народни представители. По този начин, според Мая Манолова ще се засили мажоритарният елемент.

На заседанието беше обсъден и общественият договор, който предлага гражданска коалиция от Неправителствени организации срещу купуването на гласове в предстоящите избори. Тази гражданска коалиция вече направи среща с ръководството на БСП, отбеляза Манолова.

На днешното заседание беше разгледан и законопроектът за промени в Закона за политическите партии. До думите на Сергей Станишев БСП е инициатор на основните промени в този  закон. Според него с промените в закона ще се гарантира още по-голяма прозрачност, публичност върху функционирането и много по-строг обществен контрол. Председателят на ПГ на „Коалиция за България” Ангел Найденов акцентира върху някой конкретни промени в законопроекта. Така например таванът за дарения от физически лица се променя от 10 000 на 5 000 лева. Даренията от юридически лица се забраняват. Подписите за регистрация на политическа партия се намаляват съответно от 5000 на 2500 подписа.

По време на пресконференцията Ангел Найденов заяви, че участието на гражданите в управлението на страната е сред приоритетните законодателни инициативи на ПГ на „Коалиция за България”. След днешното заседание БСП предлага в законопроекта за допитване до гражданите броят на гласовете необходими за провеждане на референдум да бъдат 500 000 вместо предлаганите от парламентарната комисия 600 000. Според Найденов в законопроекта за допитване до народа ще бъде записано, че след провеждане на подписката тя ще бъде проверявана за наличието на фалшификации.

Законодателните приоритети на ПГ на „Коалиция за България” ще бъдат разделени в осем блока. Първият е развитие на политическата система и участие на гражданите в управлението. Избирателно законодателство и избирателна система. Във втория блок на законодателни проекти са темите свързани с правата и задълженията на гражданите, режима на институциите и юридическите и физическите лица. Тук Найденов акцентира върху изменението на Закона за земеделските земи и горите. Според председателя на ПГ на Коалиция за България става дума за така добре познатите заменки. В този блок се включват и промените в закона за отнемане на имущество придобито от престъпна дейност. По отношение на темите свързани с местното самоуправление и регионалната политика е приоритет закона за устройство на територията в рамките на Студентски град.

През месец януари се предвижда и гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения и промените в Закона за радио и телевизия. По отношение на отбраната е приоритет Закона за отбрана и въоръжените сили на Република България. И по отношение на финансите, това е законопроекта за платежните услуги и системи чиито вносител е МС. Както и изменението и допълнението на законопроекта за данъчния и наказателно процесуалния кодекс.