Увеличаване на данъците, фалити, замразяване на заплати и пенсии, проблеми в здравеопазването залагат управляващите в Бюджет 2010г.

  Коалиция за България ще сезира Конституционния съд заради възможността министърът на финансите и на Министерски съвет еднолично да намаляват и орязват разходите за всички сектори     БСП показа и доказа, че бюджетът на управляващите има алтернатива

 

Коалиция за България ще сезира Конституционния съд заради възможността министърът на финансите и на Министерски съвет еднолично да намаляват и орязват разходите за всички сектори

 

 

БСП показа и доказа, че бюджетът на управляващите има алтернатива. Направихме над 100 разумни и аргументирани предложения. За съжаление не се състоя дебат. 17 часа депутатите на ГЕРБ и министър Дянков прекараха в пълно мълчание. Това заяви в парламента депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова .

Нинова поясни какво очаква българските граждани след приемането „на тъмно" на бюджета за следващата година. Чака ги увеличаване на данъците, замразяване на заплати и пенсии, фалити, предупреди депутатът. Нинова припомни, че се предвижда увеличаване на данък сгради, такса смет и най-вече увеличаване с 42% на акциза на електрическата енергия за фирми, което означава, че ще се повишават цените на стоките. Замразяват се доходите на хората - минималната работна заплата, пенсиите, заплатите в публичния сектор. Това на практика ще доведе до обедняване на хората, които със същите пари ще могат да си купуват много по- малко неща. Половин милион българи, които до сега се самоосигуряваха на 260 лв. предстои да се самоосигуряват на 420 лв. и тези от тях, които не успяват, ще фалират.

Българските земеделски производители няма да могат да разчитат на държавата да подпомага тяхната дейност. Няма да се състои и обещаното им от ГЕРБ доплащане на площ - по 10лв. на декар. Ще получат по 1,50 лв., което ще доведе до фалит много земеделци.

Общините няма да могат да разчитат на държавата за помощ при съфинансиране на техните проекти. Общините, които не могат да си осигурят средствата сами, няма да могат да усвояват и европейските фондове. Това на практика лишава българските фирми от възможността да участват в тези обществени поръчки. Те ще бъдат принудени да свиват работата си и да съкращават хора. Безработицата неминуемо ще нарасне, а безработните няма да могат да разчитат на увеличаването на обезщетенията за безработни и на алтернативна работа.

Следващата година управляващите предвиждат  значително намаляване на средствата за здравеопазване, което ще постави много български граждани в критично положение, добави Янаки Стоилов. По думите му законопроектът за бюджета на Здравната каса няма никакво финансово покритие. „Особено тревожно е, че през следващата година ще се задълбочат проблемите в здравеопазването не само по финансови причини", заяви още депутатът. По думите му се залага ново увеличение на здравните осигуровки само за работещите лица с 2%. Предвижда се задължителното заделяне на такива средства в частните здравноосигурителни каси. Това ще доведе до тежки проблеми и насочване на финансови ресурс с цел на преразпределянето на тези средства, без да е ясно как те ще се разпределят между основния пакет и допълнителното осигуряване.

„Оказа се и че тези 17 часа алтернативни предложения от БСП са били обезсмислени от приемането на чл. 17 в закона за бюджета", каза още Корнелия Нинова. Тя обясни, че чл. 17 дава възможност на министъра на финансите и на Министерски съвет еднолично да решават да намаляват и орязват разходите за всички сектори, за които преценят. Това ще се случва без ясни критерии и без ограничения. Поради тази причина Коалиция за България ще сезира Конституционния съд и ще обжалва приемането на текста.