Мнозинството превърна парламента в цирк

Превръщате парламентарната зала в цирк

Превръщате парламентарната зала в цирк. Всичко това би било смешно, ако не беше тъжно и жалко. С тези думи депутатът от Коалиция за България Мая Манолова се обърна към мнозинството след като в рамките на 17 часа престой в парламента управляващите така и не защитиха проекта си за Бюджет 2010г. Манолова  обясни на депутатите от ГЕРБ, че не е достатъчно да се стои в пленарната зала и да се натискат копчетата, а трябва предварително да се разглеждат текстовете, да се обмислят и да се предлагат предложения. Това обаче на практика не се случи. Докато от левицата предлагаха промени по бюджета и обосноваваха исканията си, управляващите не реагираха. „Стена от мълчание", беше краткият коментар на Ангел Найденов.

„Симеон Дянков онемя. След като три месеца скъса нервите на българския народ с непремерени изказвания, днес министърът на финансите загуби ума и дума в парламента", добави Корнелия Нинова. По думите й цял ден министърът не е обелил дума по Бюджет 2010. Дори и след покана от опозицията, и от председателя на парламента Цецка Цачева, Дянков не пожела да защити собствения си бюджет.

Според Коалиция за България има поне три причини за такова нетипично за един финансов министър отношение: или Дянков разбира, че бюджетът е слаб и няма никакви аргументи да отговори на тезите на БСП; или Бойко Борисов му е забранил да говори, за да не се излага повече, или пък се притеснява, че при орязани и спрени социални придобивки и при прехвърляне на тежестта на кризата и увеличаване на данъците, е предвидил в бюджета увеличаване на работната заплата на работещите в Министерството на финансите с 20 %.

„Ставаме свидетели на безпрецедентен произвол от страна на мнозинството", заяви Георги Пирински. По думите му се гласуват текстове, които дават правомощия на МС да променя бюджетни параметри еднолични по свое усмотрение, без да търси законово изискваната санкция на НС и то по въпроси, които са от първостепенна важност за развитието на страната. Драстичен е примерът с чл. 17, който нарушава основен конституционен и законов принцип. „Много е важно обществото ни да осъзнае, че това не са невинни отклонения, а е с пагубни последици за страната, безкрайно безотговорно поведение на една управляваща сила и на един Министерски съвет", категоричен беше Пирински.

„Обезсмисля се съществуването на парламента. България никога не е била в такава ситуация. Бюджетът на Републиката не може да бъде функция на Министерски съвет, това е просто абсурд", коментира Михаил Миков.

Корнелия Нинова заяви, че Коалиция за България ще обжалва приетия чл.17 от Закона за бюджета  и ще сезира Конституционния съд. Депутатът изтъкна още, че най-важният закон в държавата се приема без кворум и дори депутатите от ГЕРБ не присъстват всички в залата. „Обсъждаме в момента, какво да предприемем, но искаме да информираме и да обърнем внимание на факта, че 105 човека гласуват най-важния закон на държавата", заяви Нинова. Оказа се, че повечето от депутатите на ГЕРБ вместо да участват в дебата за собствения си бюджет, си предплащали кюфтета в парламентарния бюфет.