Корнелия Нинова: Националният съвет на БСП ще реши кандидатурата ни за президент

Авг 11, 2016 Новини БСП в медиите 0 1197

Лобита, групи и задкулисни игри в партията няма да има

„Ген. Радев не е предрешен. Ще внесем предложенията, но Националният съвет на партията ще гласува и ще реши.“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в сутрешния блок на Нова телевизия. Тя подчерта, че това внушение е опит партията да бъде разколебана. „Интересуват ме хората. Направихме допитване, казаха си мнението и ние няма да мръднем и милиметър от тяхната воля“, категорична е тя. Нинова поясни, че ген. Радев има номинации от цялата страна. Лидерът на БСП е на мнение, че Мая Манолова е изключителен парламентарист и добър омбудсман. „Уважавам я, но смятам, че ген. Радев в тази ситуация, в която се намира страната сега, отговаря повече на профила за президент“, допълни тя. Нинова припомни, че е избрана за председател на партията само преди два месеца. „Ако исках да бъда президент, нямаше да се кандидатирам за председател“, уточни тя. Според нея силно политическа кандидатура не изпълнява основната функция на президентството. „Смисълът на президентската институция е друга. Той е надпартиен“, каза още тя.

Кандидатът на БСП  трябва да бъде избираем и да спечели

Нинова посочи, че откакто в публичното пространство се е завъртяло името на ген. Радев, в един глас са скочили ГЕРБ, РБ, патриоти и Татяна Дончева. „Навсякъде, където тя има общински съветници, гласуват с ГЕРБ. Това е групата на статуквото“, коментира Нинова. По нейните думи манипулацията и лъжите тази седмица са стигнали до краен предел. „Това не е кандидатура на Първанов. Ние я издигнахме, а те издигнаха имената на Първанов и Калфин“, припомни тя. Нинова е категорична, че кандидатът на БСП  трябва да бъде избираем и да спечели. „Не знам и на какви факти почива тезата за договорки на ГЕРБ“, каза още лидерът на социалистите. Тя обясни, че все още не е коментирано име на кандидат за вицепрезидент. „Стигнахме до общото мнение, след като бъде избрана фигурата на президента, да седнем всички заедно с него и да коментираме вицепрезидента“, посочи Нинова.

Председателят на левицата е на мнение, че Плевнелиев е опозорил България и трябва да се мисли какъв да е следващият президент, на база картината в България, Европа и света. „Европейската ориентираност на страна не подлежи на никакво съмнение за БСП. Но това в никакъв случай не означава замразяване и влошаване на отношенията с Русия. Националният интерес на България диктува да имаме добри взаимоотношения с тях“, посочи тя. По нейните думи от санкциите страната ни е загубила близо 1 млрд. лв. „Европа го разбра и големите лидери, а само ние не можахме“, допълни лидерът на социалистите.

„Не се чувствам предадена. В БСП има различни менения, но не коментирам вътрешно-партийни въпроси по медиите. Тези разговори ще си ги проведем вътре“, категорична е Нинова. Според нея страхотен показател какво се случва в БСП е съборът на Бузлуджа, където е имало невероятна енергия и много млади хора с желание за битка и победа. „Наследството ни е сложно, но категорично съм решена да променя това. Лобита, групи и задкулисни игри няма да има“, подчерта тя. Нинова е категорична, че БСП няма зависимости, а единственият дълг, който изплаща партията, е заем от банка. „Две седмици сме подложени на пълен натиск“, каза още тя.

По повод искането на БСП за свикване на извънредно НС Нинова цитира чл. 78 от правилника, според който Народното събрание се свиква от председателя по негова инициатива или с 48 подписа. „Какво правим с тези проекти, след като парламентът ги е замразил, а премиерът води преговори как те да станат? Искаме да се съберем, да вдигнем замразяването и да работим за икономиката на България“, заключи Корнелия Нинова.